Sender opp drone for å kartlegge skredområdet

Etter at store deler av Veslemannen torsdag kveld raste ut har det skjedd betydelige forandringer i fjellsiden og Spiret er borte.

Området ved Veslemannen fredag morgen. Har gått flere steinsprang i løpet av natten. Det var i går kveld de første store rasene gikk.  Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

Nyheter

– Vi ser det at Spiret og en stor del av Veslemannen gikk ut i går kveld. Det er fremdeles noe bevegelser og masser igjen i fjellpartiet, men det er naturlig etter et sånt skred, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NTB.

I flere år har det 50 meter høye Spiret holdt det rasfarlige fjellpartiet på plass.

Fredag starter geologer arbeidet med å kartlegge omfanget av raset. Det vil bli tatt i bruk webkamera for å se hvor mye masse som har rast ut. Geologene som skal befare stedet kommer fra Trondheim. Det vil derfor ta litt tid før de er på plass fredag.

– Videre vil vi forøke å fly en drone over stedet for å ta bilder og dokumentere skredet, forteller geolog i NVE Ingrid Skrede til NTB.

Torsdag gikk det en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftigste skredet gikk ved 21-tiden.

Bare fra klokken 23 torsdag kveld til klokken 4.45 tidlig fredag morgen ble det registrert hele 24 ras, ifølge en rapport fra Sivilforsvaret.

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Nedbør er årsaken til at bevegelsene har økt i dagene etter. Siden 2009 har fjellet blitt overvåket kontinuerlig i et forsøk på å forutsi når det kom til å rase.

(©NTB)