Øyvind Kormeseth har opparbeidet en plen som ligger langt over gjennomsnittet. Men så har han også gode erfaring som banemester på Brann Stadion og 14 år på Aker Stadion.  

Aker Stadions tidligere banemester har "fotballstriper" i plenen hjemme

– Jeg har sagt fra til Solskjær at det bare er å komme og trene her, hvis han vil, gliser Øyvind Kormeseth fornøyd.

Da den tidligere banemesteren på Aker Stadion, Øyvind Kormeseth, flyttet tilbake til barndomshjemmet i Måndalen, var det klart at han ville ha en like flott gressbane der som på jobb.

– Plena er jo like gammel som meg, 70 år. Den ble lagt da huset ble bygget, i 1948. Den så ikke ut da jeg som pensjonist begynte å bygge den opp igjen, forteller han.

Lang erfaring

Og Kormeseth vet hva han driver med. Han var den første banemesteren på Aker Stadion da banen ble åpnet for 21 år siden.

Nyansatt banemester Øyvind Kormeseth sammen med Kjell Inge Røkke etter åpningskampen på Aker Stadion i 1998.  

– Jeg startet jobben 1. mars 1998 klokken 8.00. Gressbanen var helt ny og da var det bare å gå i gang med å gjøre den klar til den første kampen den 18. april klokken 16.00; Molde–Lillestrøm, der Molde vant 4-0, ramser han opp.

– Du husker godt?

– Ja, slikt husker jeg godt. Året etter var det Champions League på Lerkendal og Molde. Det er kun de to som har hatt kamper i Champions League, fortsetter han ivrig.

Fotballinteressen er det ikke noe å si på og Kormeseth har selv en karriere å se tilbake på. Den startet i Måndalen, meget ung.

Fotballspiller selv

– Jeg begynte før det var lov. Ingen oppdaget at jeg brukte noen andres legekort for å få lov til å spille. Det var nemlig krav om det den gangen, sier Kormeseth som spilte som keeper.

På 70-tallet ble det ÅIF.

– Nå ble det veldig mye fotballprat her, jeg tenkte vi skulle prate mer om din jobb som banemester og plenekspert. Hvor har du fått all din kunnskap fra?

– Det startet med at jeg spilte på Sandane stadion og var ganske stor i kjeften. Jeg klagde på gressbanen der og sa at denne kunne jeg ha klart å ha gjort bedre selv. Dermed fikk jeg jobben. Det var i Nordfjord i 1978, forteller han.

Kormeseth flyttet etter hvert til Bergen og ble boende der i 20 år. I den tiden var han også banemester på Brann Stadion.

– Kunnskapen har jeg tillært meg etter hvert. Det har vært mye seminarer de senere åra. Da jeg var i Molde, var jeg så heldig å få jobbe med Morten Erik Engelsjord som har doktorgraden på gress. Jeg jobbet tett med han og vi var de første i Norge som begynte å bruke flytende gjødsel på gressbanen. Etter hvert kom de andre etter, forteller han stolt.

Kormeseth sluttet som banemester etter 14 år på Aker i 2012. Da fikk banen kunstgress. Men det ble ikke flytting tilbake til barndomshjemmet i Måndalen før 2013.

– Jeg ble sammen med ei dame fra Bergen, skjønner du, og flyttet dit igjen. Men etter ett år fikk jeg sparken, og da var det bare å returnere hjem igjen, sier han og ler godt.

Gammel plen ble som ny

Den 70 år gamle gressplenen rundt huset var i dårlig stand og overgrodd av mose da han kom flyttende. Men det tok han ikke så tungt.

Øyvind Kormeseth har nok med maskiner til å holde sin egen plen ved like. – Dette er utstyr jeg bruker til å vedlikeholde gressbaner rundt om, forteller han.  

– Det går fint an å bygge en plen opp igjen, uansett alder, sier han.

Først var det å fjerne mosen med en mosemaskin. Så var det å dunke plenen godt ned med sand, og så på nytt.

Etter det er det kun plankekjøring som Kormeseth kaller vedlikeholdet. Det går på å såkalt vertikalskjære plenen, sand-dresse, reså, etterså og lufte.

Og det meste blir gjort med spesialmaskiner og det har Kormeseth nok av. De står bak huset på rekke og rad.

– Her står vertikalskjæreren som lager spor i gresset som jeg kan så i, forklarer han og peker på en maskin som ser ut som en gressklipper.

– Hvordan lufter du plen og hvorfor?

– Det er for å få brytninger ned i systemet. Det er en maskin som lager disse hullene, forklarer han.

– Hvordan får du de spesielle stripene du har på plenen?

Det er ingen vanlig gressklipper Øyvind Kormeseth bruker. – Nei, denne er det bare fire av i landet, tre på Lerkendal og én her, smiler han.  

– De kommer fra gressklipperen jeg bruker. Det er en spesialmaskin som har valser som drivere i stedet for hjul. Det er den som gir de stripene.

– Hva skal man med dem?

– Kosmetikk, det vet du. Alle fotballbaner har striper eller ruter. Det er kun fem slike spesialklippere her i landet; fire på Lerkendal og én i Måndalen, smiler han.

– Men hvor mye tid bruker du på alt dette?

– Det blir vel 40 minutter to ganger i uka iallfall. Det kommer an på hvor mye gjødsel jeg har tatt på. Det gjør jeg cirka fire ganger i året. Etter behov.

– Når vet du om plenen har behov da?

– Det ser man på fargen, det, sier han og smiler lurt.

Han forteller at han ikke bare vedlikeholder sin egen plen, men har også åtte fotballbaner på sin arbeidsliste, selv om han er pensjonist.

Øyvind Kormeseth har vel åtte andre baner han holder ved like, som pensjonist.  

– Ja, jeg reiser rundt og hjelper diverse idrettslag med sine baner, fra Oppdal i Nord til Telavågen i Sør. Det må gjøres tre ganger i året, forklarer Kormeseth.

Men som han sier, det minker med slike jobber, etter hvert som fotballbaner går over til å få kunstgress.

– Nå er det jo mange også som må ha slike roboter til å klippe plenen for seg. Latmannsklipp kaller jeg det. Jeg liker ikke den – foreløpig. Jeg kommer til å vente til jeg er over 90 før jeg tar den i bruk, slår banemesteren fast.