Over 450 valgte politikere har forlatt partiet sitt

455 lokalpolitikere har meldt seg ut av det partiet de ble valgt inn for i siste periode, viser en kartlegging NRK har gjort. Venstre har flest avhoppere.

Siden vi har personvalg i Norge fortsetter de utmeldte representantene å møte i landets kommunestyrer.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

Antallet lokalpolitikere som har byttet parti, utgjør 4,3 prosent av landets kommunestyrerepresentanter, viser NRKs kartlegging. Samtlige norske kommuner har svart kanalen.

Siden vi har personvalg i Norge fortsetter de utmeldte representantene å møte i landets kommunestyrer. Enkelte har dermed fått mye større makt enn de hadde før de meldte seg ut. I enkelte kommuner skal det bare én stemme til for å endre konklusjonen i viktige saker.

I Rauma meldte Marit Nauste seg ut av Arbeiderpartiet dagen etter valget og avgjorde ordførervalget.

En utmeldt avgjorde kommunesammenslåingen i Forsand kommune, og i Gran meldte en Frp-politiker seg ut av partiet og støttet en Ap-ordfører, ifølge NRK.

Kanalen skriver at det også er mange varamedlemmer som har meldt seg ut av partiet sitt løpet av de siste fire årene, noe som betyr at det totale antallet er høyere enn 455.

Det er Venstre som har flest avhoppere i forhold til antall kommunestyrerepresentanter, med 11 prosent. Frp følger etter med 9,4 prosent, viser kartleggingen, som gjelder for perioden fra valget 2015 ut mai 2019. De fleste fortsetter som uavhengige, men noen skifter også parti.

Det sitter nå to uavhengige representanter i Raumas kommunestyre. I februar meldte Ellinor Torsgård Solheim seg ut av Senterpartiet.