NVE: Gode isforhold i påskefjellet – svekket is bekymrer

Enkelte steder i påsken er isen svekket, både fra sør i Troms og sørover, samt på Vestlandet. I påskefjellet er det imidlertid gode isforhold i hele landet.

Det kan være mulig å gå på isen med skøyter i påsken, men det er viktig å se om isen er tykk nok.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

– Vi er ikke bekymret for isen i påskefjellet. I områdene med stor påskeutfart i fjellet er det gode isforhold, men som alltid er det usikker is der vann strømmer under isen.

Det sier Ånund Kvambekk, isvarsler i NVE. NVE advarer imidlertid om at isen likevel blir farlig i flere populære skiutfartsområder i skogsområdene i løpet av påsken.

Onsdag åpner Via ferrata-rutene for 2019-sesongen

- Vi hadde som mål om å åpne årets Via Ferrata-sesong til påske, og det greide vi jammen akkurat.


Det er vårisdannelse som bekymrer isvarslerne. Når isen er snøfri, vil vårsolen gradvis bryte ned isen, og det er meldt mye sol i påskeuka i Sør-Norge.

– Bæreevnen til våris kan være god etter nattefrost, men når temperaturen stiger mister den brått bæreevnen, typisk rundt klokken 11, sier Kvambekk.

«Barn har ingen forutsetning for å forstå at mørk våris er ekstremt farlig. Bor du nær en liten pytt eller elv, så snakk med barna om dette. Ta dem gjerne med til vannet og vis hvor svak isen er. La de holde hånden i vannet og kjenne hvor fort de blir kalde». skriver varslingstjenesten Varsom på sine hjemmesider.


Lite snø over Trollstigen: – Jeg tror mye skal være gjort på seks, sju dager i år

– I år er jeg ganske sikker på at det skal gå forholdsvis greit.