Utmerkelse til Nofence

Bedriften som har funnet opp et virtuelt gjerde for geiter, får DOGA-merket.

Nofence er allerede brukt flere steder i Rauma. Illustrasjonsbilde.   Foto: Per-Kristian Bratteng

Nyheter

Den prestisjetunge utmerkelsen, DOGA-merket, deles torsdag ut til to bedrifter fra Møre og Romsdal. Det ene bedriften er Nofence, nyvinning fra Batnfjordsøra som fjerner behovet for å gjerde inn geitenes beitemarker.

Geitene sørger for skikjøring fra fjell til fjøre

Reiselivsnæringa i Rauma leier inn geiter for å få flere vinterturister til Romsdal.


– DOGA-merket løfter fram de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i ei pressemelding fra Pressenytt.

14 geiter har tatt jobben: - Manuelt ryddearbeid er svært omfattende

– Det var ikke minst behovet for å holde åpent rundt gravhaugene som gjorde at vi fikk i gang dette prosjektet, sier kommunegartner Anne Lise Larsen.


«Å gjøre gjerder virtuelle ved hjelp av GPS-teknologi er etter juryens oppfatning genialt, og vi ser hvordan denne teknologien har potensial til å påvirke hvordan vi forvalter utmark og bekjemper gjengroing av kulturlandskap. Vi ser også hvordan Nofence kan videreutvikles til andre arenaer. Hva med å leie ut geiter til fotballklubber som trenger å klippe banen, eller skaffe deg din egen geit i stedet for robotgressklipper,» står det i jurykjennelsen.

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Fora Form med designpartnere er den andre bedriften som får utmerkelsen. Det får de for en kontorstolen Fjell. 


Leder 15. desember 2018:

Innovative geiter styrker skiturismen

 

Rydder landskap uten gjerde

Tjenesten blir stadig mer etterspurt.