Varsler rødt farenivå til ut i neste uke

Bevegelsene er så store, at faregrad rødt og evakuering opprettholdes utover uka.

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Nyheter

Det kom fram på en pressebrief lørdag formiddag kl. 10.

Her er pressemeldingen fra NVE lørdaf formiddag:

"Bevegelsen er uendra.

Hastigheita i fjellpartiet har i hovudsak vore uendra det siste døgnet, og er i underkant av 30 cm/døgn i den øvre, mestaktive delen. I det nedre frontpartiet er hastigheita i underkant av 2 cm/døgn. Det går framleis ein del steinsprang fråområdet. Temperaturen er relativt høg, og det har begynt å regne. NVE opprettheld rødt farenivå."

Evakueringen av beboerne ved fjellet Mannen fant sted da NVE tirsdag denne uka så seg nødt til å oppjustere farenivået til rødt etter at det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet Veslemannen. Selv om bevegelsene i det mest aktive partiet er noe redusert fra topphastigheten på 40–50 centimeter i døgnet, bidrar høye temperaturer og fuktig vær til at bevegelsene fortsatt er store.

– Fortsatt er det en del snø i den nedre delen av fjellpartiet som tilfører en del vann. Det fører til at bevegelsene fortsatt er store, sa geolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse lørdag.

Lørdag og søndag er det også meldt en del regn, som kan bidra til å øke bevegelsene i fjellpartiet.

Blikra understreker viktigheten av å ta forholdsregler, selv om bevegelsene i fjellpartiet er jevne og det ikke befinner seg i en akselerasjonsfase. Han ber folk være åpne for at det kan skje endringer relativt raskt slik situasjonen er nå.

– Ting forandrer seg oppi fjellet og inni fjellmassivet. Vi er langt over terskelverdiene for bevegelse. Og plutselig kan nye forandringer føre til økning i bevegelsene, sa han.

– Vi ser ikke noe i framtiden nå som gjør at vi kan sette ned farenivået før i neste uke. Det er fortsatt mye snø i fjellet og det er meldt nedbør de nærmeste dagene, sa Blikra.

(©NTB)