NVE: Oransje faregrad for Veslemannen

Ordføreren informerte kommunestyret.

Veslemannen fra Horgheim.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Nyheter

Ordfører Lars Olav Hustad informerte kommunestyret onsdag ettermiddag om at NVE har hevet faregraden for Veslemannen til oransje. Onsdag morgen var det fortsatt gult, men NVE meldte i dagsrapporten om økte bevegelser som følge av nedbør.

- Det har vært relativt store bevegelser de siste timene, sier ordføreren.

Faste beredskapsboliger

Han kunne også  informere politikerne om at kommunen nå har ordnet faste beredskapsboliger for beboerne som flere ganger har blitt evakuert.

- Nå har vi leid inn faste hytter på Trollstigen Resort, som står står klare til beboerne. De har tilgang til disse hyttene hele tiden, de har fått en fast base, og de kan sette inn utstyr og slippe å pakke alt hver gang det blir en evakuering. Dette er et stort løft for de som blir evakuert, sier ordføreren.

Kan bli rødt i kveld

Senere onsdag ettermiddag kom NVE med varsel om oransje farenivå, gjennom en pressemelding:

"På bakgrunn av relativt store bevegelser og værvarsel om kraftig regn fredag kveld og natt til lørdag varsler NVE nå oransje (høyt) farenivå for fjellpartiet Veslemannen.

- Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala. - I tillegg er fjellpartiet mer ustabilt som følge av de store bevegelsene de seneste årene, fortsetter hun.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 9-19 mm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen. Det har kommet 2,7 mm nedbør så langt i dag.

Bevegelsene på Veslemannen økte i forbindelse med nedbør 25. juli og igjen 4. august. Som følge av dette ble det 4.august satt gult farenivå.

- På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld hever NVE nå farenivået til oransje farenivå. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier Majala."

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE opplyser til NRK at farenivået for Mannen kan bli oppgradert til rødt allerede onsdag kveld.