Og så langt i beitesesongen har sankelaget funnet cirka ti kadaver av lam.

– Det er til nå funnet ti kadaver som er dokumenterte tatt av jerv, og noen til som det har vært for lite igjen av til å kunne dokumentere, forteller Marianne Hunnes Gaustadnes, leder i Ulvådalen sausankelag.

Hun sier de forventer økt aktivitet av jerv nå fram til sanking første uka i september.

– Rovviltutvalget søkte om skadefellingstillatelse. Og det har vært noe jakt, men det er som å lete etter nåla i høystakken. Jakta er også krevende med tanke på at det er langt til fjells. Men vi har i alle fall prøvd, sier hun oppgitt.

Fellingstillatelsen varte fra 7. august til 21. august.

– Har ekstra tilsyn

Hun forteller at det første kadaveret ble funnet allerede 3. juli. Og at de neste er funnet fra 7. august og utover. Ti kadaver er litt flere enn på omtrent samme tid i fjor.

Hunnes Gaustadnes sier de gjennom hele beitesesongen har hatt hundefører med vokterhund i området.

– I tillegg har vi nå ekstra tilsyn som både bønder og innleide folk står for. Det betyr en til to personer ekstra.

Ifølge lederen er det 1.400 dyr på beite i Ulvådalen denne sesongen.

– Brunsvidd i fjellet også

Om Fylkesmannens pålegg om tidlig sanking, sier hun dette:

– Det stemmer at alle dyrene må være nede til 5. september. Etter det vil vi få avkorting i erstatning om dyr går tapt. Det er aldri kjekt å få pålegg om ting, men sanketidspunktet i Ulvådalen har de siste ti åra svært ofte vært første helga i september, fordi utsettelse alltid medfører større tap.

– Er det ikke et paradoks at man må ta dyra tidligere ned fra beite, når man vet at det er formangel?

– Sanketidspunkt har vært diskutert innad i laget. Noen vil utnytte tida i fjellet, og har lagt opp drifta etter det. Mens andre har innsett at med oss så går det ikke på grunn av jerven. Men det er ikke slik at vi synes det er artig å ta dyra ned tidlig i september, og det er ekstra uheldig for mange at vi må sanke tidlig i år når mange har lite fôr, sier hun og legger til at beitet i fjellet heller ikke er så bra mange plasser.

– Sauene har derfor begynt å trekke ned i skogen. Det er vanligvis positivt med tanke på jerven som liker seg best lenger inn i fjellet.

Leder i sankelaget: Marianne Hunnes Gaustadnes forteller om stoda i Ulvådalen. Bildet er tatt under et møte mellom rovviltnemndas og næringa på Åndalsnes i vår. Foto: Ellinor Rørvik Lothe