Fra 21. til 23 september skal tolv familier være på «tur med mening», med base på Lensmannsgarden i Innfjorden.

Felles for alle deltakerne er at barna er pårørende til noen som har kreft, og Norsk Fjellfestival har så langt samlet inn 70.000 kroner gjennom loppemarked under Fjellfestivalen i fjor og under Romsdalsvinter i år.

– Det er så å si fullt, og det kommer familier med barn i alle aldre. Vi har fått mange henvendelser fra folk som vil støtte opp og bidra, og det er vi utrolig glade for, forteller Heidi Leren i Norsk Fjellfestival.

Nytt loppis

1. september går Romsdalseggenløpet av stabelen, og i den anledning blir det nytt loppis til inntekt for «tur med mening».

– Det blir siste sjanse i denne omgang til å sikre seg et loppiskupp, sier styreleder i Norsk Fjellfestival, Marianne Brevik.

Denne gangen er loppemarkedet et samarbeid mellom Norsk Fjellfestival og Bazar.

– Vi har spurt oss selv hvordan Bazar kan være en god samarbeidspartner i Rauma, fordi det er viktig for oss å støtte opp om gode formål. Slik kom ideen om at vi kanskje kunne bidra når det gleder «retur med mening», sier flyktningekoordinator Gunnhild Dahle.

Fokus på barn og ungdom

Denne gangen blir hovedfokuset for loppemarkedet turutstyr og klær til barn og unge, men loppemarkedet tar som vanlig imot alt av klær og utstyr.

– Utstyret kan leveres på Bazar eller i mottakskasse utenfor, sier Brevik.

Hun er glad for å få Bazar på laget.

– Vår utfordring har jo vært at vi egentlig ikke har hatt noe sted å være. Denne gangen blir Bazar både mottakssted og sted for selve arrangementet, forteller hun.

Det blir også en auksjon.

– Vi har blant annet fått ei jakke fra Kristin Størmer Steira og den kanadiske langrennsløperen Devon Kershaw har donert et skisett, som vi skal auksjonere bort, forteller vegleder i flyktningtjenesten, Anne Helga Tallerås.

Skredder på plass

Bazar vil også bruke anledningen til å markedsføre butikkens skredder, Lukman Sheiko Mohamad.

Han kan nemlig fikse det meste av turtøy, i tillegg til vanlige klær.

– Han kan legge opp turbukser eller bytte en røket glidelås. Dette er jo gjerne dyre ting, så da er det jo ekstra dumt og trist å kaste det, når det kan fikses, sier Tallerås.

Skredderen kommer til å være på plass på loppis-dagen, men tar naturligvis også imot ellers når butikken er åpen.

– Lukman er veldig dyktig, supplerer Dahle.

Trendy med gjenbruk

Brevik og Leren kan fortelle at det er stor interesse for gjenbruk blant fjellfolket.

– Det er jo en veldig bra trend, der det nærmest er om å gjøre å ha noe som er så gammelt og godt brukt som mulig. Kravet til «loppene» er at det er helt, rent og klar til nye opplevelse, forteller de.

– Blir det mer «retur med mening»?

– Det har vi foreløpig ikke bestemt oss for. Utgangspunktet var denne turen som vi nå arrangerer, men det kan hende det blir mer senere, sier Brevik.

Bazar sin skredder Lukman Sheiko Mohamad fikser også turklær. Foto: Evy Kavli