– Jeg kjøpte meg skikkelig sykkel like etter påske i år, forteller Kari Valde Fløtre som opprinnelig kommer fra Åfarnes.

Vi skjønner at det ikke ligger årevis med sykkeltrening bak når hun sammen med Mette Kleiva bestemte seg for den ambisiøse sykkelturen fra nord til sør. Ideen ble nemlig lansert av Mette i et julebrev for fire år siden. Hun etterlyste turvenner på akkurat denne turen og Kari var den eneste som meldte seg. De har forsøkt å få det til før, men det ble ikke før i sommer. De måtte sette av tre uker og det måtte passe for resten i de to familiene.

Telt, hotell, gjestegarder, campingplasser og vandrerheimer har vært overnattingssteder på turen som skulle vise seg å ta 17 dager. Ei natt ble det også i et venterom på ei ferjekai fordi det ikke var noe annet å oppdrive. Damene ler litt av sine evner til å improvisere og vise ungdommelig mot og kreativitet.

Langt

– Vi satte oss som mål å greie dette, men jeg innrømmer gjerne at det var lenger enn jeg trodde, sier Mette Kleiva og viser til at det måtte bli veldig mye sykling for at målet skulle bli nådd. Det betydde dagsetapper opp mot 15 mil og sykkeldager på opp mot 15 timer.

– Vi har ikke vært på noen museumstur akkurat og heller ikke besøkt mange kirker, sier de to og smiler. De forteller om krevende dager og slitne bein, men også om fantastiske opplevelser i det mange vil kalle landets fineste natur.

Motivasjon

– Vi var aldri inne på tanken at vi skulle bryte. Vi var flinke til å motivere hverandre og drive hverandre framover, sier Mette og skryter av vennskapet som aldri ble satt på alvorlige prøver en eneste gang. Mette understreker at motivasjon og sterk vilje er viktig når en slik tur skal gjennomføres. Gnagsår, slitne bein, lange etapper og tunge motbakker ble fort en del av hverdagen. Rundt tre kilo har de begge gått ned i løpet av turen.

– Hva med mat og drikke?

Ganske improvisert får vi vite. Det er ikke overalt i Nord-Norge at butikkene ligger som perler på si snor. Noen ganger så langt mellom at sulten kunne ta et kvelende tak i kroppen. Da var det ekstra viktig å sørge for nok drikke. Men skoleboller, mye sjokolade og kanskje litt pommes frites var det helt ”lovlig” å bruke mye av på en slik tur.

– Har det gitt mersmak?

– Vi hadde bare to-tre dager med litt regn og fantastiske naturopplevelser. Å sykle er en helt annen måte å komme nær naturen på. Vi har møtt mange kjekke folk undervegs. Det eneste negative er i grunnen at det kunne være litt stor trafikk noen steder. Kari forteller at det kunne føles i overkant ubehagelig når store trailere kom skremmende nært i høg fart. Men mersmak har det gitt. Kanskje blir det ny tur ett eller annet sted her i landet eller kanskje i et annet land.

– Er dere stolte over det dere har gjennomført?

– Vi har fått mange positive og oppmuntrende kommentarer og folk syns nok at vi er spreke. Det er veldig artig å ha gjort det og det var rørende da vi ble møtt av familie og venner med flagg, jubelscener og bløtkake da vi nærmet oss Åndalsnes. Siste dagen var 14 mil, fra Kongsvold på Dovre, forteller de to smilende. Bak seg har de 190 mil på sykkel, mye bedre geografikunnskap om Norge og gode investeringer i varig vennskap.