Kjell Haukeberg, ved vegavdelinga til Statens vegvesen i Møre og Romsdal, forteller at de har vært med i planlegging av Nato-øvelsen i to år. Og sammen med politiet har de ansvar for det som skjer langs vegene.

– Det er politiet som har utøvende myndighet, mens vi har ansvar for et forutsigbart og trafikksikkert vegnett. Ikke bare for miltære, men også for sivile, forteller han under presseseansen på Tindekaia på Åndalsnes, lørdag formiddag.

Der foregikk det lossing av over hundre militære kjøretøy, som skal delta i kolonnekjøringene på E136 fra Åndalsnes til Lesja/Dombås. De første kolonnene vil folk se fra søndag og litt ut i neste uke, men det forventes flere bolker med kolonnekjøring utover høsten. I forbindelse med Nato-øvelsen, sier Haukeberg at Statens vegvesen har ei proaktiv oppgave.

–Vi må sette inn nødvendig ressurser. I dag er det jo greit, men til høsten og vinteren kan det oppstå vanskelige føreforhold som er vanskelige å takle om man ikke har kjørt så mye her før. Det kommer mange sjåfører hit som ikke har erfaring fra vegene her, og de har en annen kulturell bakgrunn, sier han.

– Hva betyr nødvendig ressurser? Blir det brøytet mer og strødd mer?

– Ja, det kan skje. Det blir økt tilstedeværelse fra oss på vegnettet, i tillegg til at vi har tett samarbeid med politi og Forsvaret. Vi har også forberedt våre entreprenører til å være ekstra aktpågivende, svarer Haukeberg.

Han legger til at Vegvesenet også vil ha en økt tilstedeværelse av tungbilkontroller.

– Det gjør vi med bakgrunn i kunnskap og erfaring vi har om at det både kan være sivile og militære vogntog som kan være dårlig skodd. Dette blir bare en ekstra ressurs for kontroll.

– Hva kreves av Vegvesenet oppi dette?

– Det krever både ressurser og kanskje penger, men mest av alt at vi vrir på fokuset fra andre oppgaver.

– Hvilke andre oppgaver må ligge?

– Jeg tror ikke det er andre oppgaver som må ligge, men vi forsøker å tilpasse tiltak som skal gjøres på veg, opp mot det som skal skje her i høst. Det betyr at noen tiltak kan bli forsinket, men ikke her i området. Møre og Romsdal er i liten grad berørt av denne Nato-øvelsen, i alle fall sammenliknet med Trøndelag, Hedmark og Oppland.