Aleksander Remen Slemmen gjør akkurat det bønder nå bli oppfordret til å gjøre. Han lar andre få bruke jord han ikke sjøl har bruk for.

Mellom 25 og 30 mål med eng, der graset har vært slått en gang før i år, blir gitt bort til andre bønder som har bruk for dette graset. Aleksander forteller at responsen var stor da han la dette ut på Facebook og at han ganske fort ble kontaktet av flere som var interessert.

Det er allerede bestemt at graset havner i Vistdal og at det vil bli slått i slutten av august.

– Jeg mener det ville være helt meningsløst at dette graset ikke blir brukt i den situasjonen som mange er i nå. Derfor valgte jeg å gjøre det på denne måten, sier Aleksander og beskriver forsituasjonen for mange med ordet krise.

Han vet at det han nå tilbyr ikke vil utgjøre den store forskjellen, men at det tross alt kommer til nytte for den som har valgt å slå det.

– Du gir det bort gratis. Du kunne vel ha presset dette og så solgt rundballer til en høg pris?

– Jeg har sett at rundballer har blitt sogt for 2.000 kroner per stykk på Facebook, men det vil jeg ikke være med på. Vi driver med villsau i alle beskjedenhet og vet hva dette dreier seg om for mange som nå mangler mat til dyra sine. Jeg vil ikke bli uglesett for å utnytte denne situasjonen. Det vil ikke utgjøre så mye fra eller til for min del uansett. Det er gammel eng og ikke verdens beste kvalitet. Derfor gjør jeg det slik, sier Aleksander og legger til at han betrakter det som en vinn-vinn-situasjon for hans del.

Gras han ikke har bruk for blir slått, og det betyr mye for kulturlandskapet.

Noen få sjekktelefoner rundt i kommunen forteller oss at det som ser ut til å bli en god tredjeslått, er i ferd med å rette opp i den prekære forsituasjonen for mange bønder.

Vi har også fått bekreftet at mange har sikret seg ved hjelp av kjøp allerede nå i høst. De våger ikke å vente til våren. En bonde vi har snakket med forteller at han allrede har kjøpt flere hundre rundballer og det for hans del ikke har vært problem med tilgangen. Men han startet kjøpsrunden allerede i juni.