Hvordan i all verden? Hvordan kan en enmannsbedrift på Åndalsnes bli en del av giganten IKEAs satsing i det folkerike landet India?

Vi finner Asbjørn Mjelva på kontoret på Øran. Mjelva Emballasje over døra forteller hvor vi er, men ellers er det lite som minner både om IKEA og India i det vi ønskes velkommen.

– Bakgrunnen er nok en leveringsavtale med Lerøy gjennom mange år, mer enn ti år, sier Asbjørn Mjelva og forteller at Lerøy, som er en av landets største på foredling av fisk, er den desidert største kunden til Mjelva Emballasje.

Og ved nyttår i år lyktes Lerøy med sin satsing mot IKEA og første leveranse av Mjelvas emballasje, en vakuumfilm i plast med tilpasset design og trykk, tilsvarte strekninga Åndalsnes-Hamar, rundt 34 mil.

– Ja, det er betydelige mengder, sier Asbjørn Mjelva og smiler med forventning rundt at laks tidligere ikke har vært spist i noen vesentlig grad i India, men at Norsk Sjømatråd nå estimerer at det framover vil bli spist rundt 11 millioner laksemåltid i året i India bare på IKEAs varehusrestauranter. Og leveransene gjelder ikke bare India, men «world wide» til EU, USA, Canada, Australia og Japan.

Asbjørn Mjelva forteller at hans firma på Åndalsnes har et nært samarbeid med Pack-Link i Danmark både når det gjelder lager og samtransport av den vakuumfilmen vi her snakker om. Den produseres i Litauen og i Tyskland og Mjelva viser til at det er filmens kvalitet som tåler stor hastighet i pakkeprosessen som har vært avgjørende for Lerøys valg av denne emballasjen.

– Og da IKEA kom på banen, ble ballen spilt videre til meg. Jeg ble satt i direkte kontakt med IKEAs designavdeling i Sverige og har stått for tilpasning både av designet og produksjonen hos Lerøy, sier Mjelva. Han svarer ja, når vi spør om hans rolle i dette har gått mer og mer i retning av også grafisk design på plastemballasjen han leverer.

– Hvor stort er dette for deg og Mjelva Emballasje?

– Jeg vil anslå avtalen med IKEA til å bety rundt 30 prosent av min omsetning til Lerøy.

– Betyr dette at du tenker på å utvide tallet på ansatte?

– Jeg har en løpende leveringsavtale med Lerøy og dette vil avhenge av hvor lenge Lerøy vil fortsette med fiskeforedling. Skulle det bli stopp, er vel jeg også pensjonist, sier Mjelva før han beskriver viktigheten av å pleie godt de kundene han har framfor å tenke i retning av noen ekspansjon av bedriften.