Fredag kveld meldte NVE om ekstrem rasfare (rødt farenivå) fra Veslemannen. Beboerne og dyr under fjellpartiet ble evakuert, og Raumabanen ble stanset. NVE sine geologer sa i helga at de aldri før har sett så store bevegelser i fjellpartiet. Det røde farenivået ble opprettholdt til lørdag ettermiddag. Mandag ettermiddag er farenivået gult, som betyr moderat rasfare. De evakuerte har fått flytte heim igjen.

– Krevende balansegang

Mandag var det geolog, Gustav Pless, som hadde vakt hos NVE. Han var ikke til stede i Rauma i helga, men jobber en del med overvåkingen av Veslemannen. Han sier NVE har en krevende oppgave når de tolker data fra fjellet.

– Vi forsøker å evakuere så lite som mulig, men samtidig må det være trygt, sier han og forklarer at terskelverdiene for når de hever farenivåene, har endret seg mye siden oppstarten av overvåkingen.

– Dette er ikke offentlige tall, men de har endret seg med bakgrunn i kunnskapen vi har fått om fjellet. Disse verdiene er heller ikke helt fastsatte, det er flere ting vi tar med i vurderingen fra gang til gang. Og så ser vi mye på den nedre delen av fjellet. Der er det fastere fjell. Den øvre delen er løsere og beveger seg mer som en stor masse. Bevegelse i den nedre delen gir oss en god indikasjon, sier han.

– Erstatter strekkstag med vaier

Geologen forteller videre at NVE håper å komme seg opp i fjellet i løpet av denne uka, for å montere fire nye vaierekstensometere som kan måle bevegelse. Disse skal erstatte strekkstagene som er ute av drift på grunn av for store bevegelser. NVE har i tillegg to radarer som måler bevegelse.

– Vaierne er mer fleksible enn strekkstagene, med tanke på hvor vi kan plassere dem, og de tåler trolig mer juling, sier Pless.

Geologen sier at de frykter flere runder med evakueringer i høst.

– Fjellet er veldig følsomt, og kommer det mye nedbør, frykter vi det.

Mandag var bevegelsene i fjellet på mellom 1,5 og 3 centimeter i døgnet i øvre del.