Det gikk flere leirras i fjellpartiet Mannen natt til lørdag

Det er akselererende hastighet i øvre område av Veslemannen, og det har gått flere småras i fjellpartiet fredag kveld. Farenivået er hevet til rødt.

Veslemannen beveger seg rundt 10 cm i døgnet i disse dager. Farenivået er hevet til Rødt nivå og fok og fe er evakuert fra gårdene under fjellsida.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nyheter

NVE satte fredag farenivået for Veslemannen opp ett hakk, fra oransje til rødt. Politiet har evakuert området under fjellet, og Raumabanen er stanset.


Politiet evakuerer området under fjellet og stenger Raumabanen

NVE satte fredag farenivået for Veslemannen opp til rødt.

 

Mens det er jevn hastighet i det nedre området av Veslemannen, er det akselererende hastighet i det øvre området.

– Hastigheten i det øvre området tilsvarer i øyeblikket 20–25 centimeter per døgn. Den siste timen er det registrert flere mindre skred i området. Det har kommet 14 millimeter nedbør de siste 6 timene, og 21 millimeter det siste døgnet, opplyser NVE klokka 22 fredag kveld.

NVE fortsetter kontinuerlig overvåking, og en ny rapport er ventet klokka 10 lørdag formiddag, samtidig med en pressekonferanse om situasjonen i Rauma.

I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen, og Raumabanen ble stengt.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

Det legges til at beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer ifølge NVE hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

(©NTB)


NVE varsler rødt farenivå for Veslemannen

Politiet evakuerer området under fjellet Veslemannen og stenger Raumabanen