Økt farenivå for Veslemannen

NVE varsler oransje farenivå for fjellpartiet Veslemannen.

Sprekker: I fjellsprekkene nedenfor i fjellpartiet Veslemannen, vil det bli pumpet 6000 liter i døgnet, for å få partiet til å rase ut.  Foto: Evy Kavli

Nyheter

- Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

I pressemeldingen fra NVE sier hun videre:

- I tillegg er fjellpartiet mer ustabilt som følge av de store bevegelsene de seneste årene.


 

Hastighetene i fjellet er nå om lag 9-19 mm i døgnet i øvre del av fjellpartiet og rundt 2 mm i døgnet i nedre del av Veslemannen. Fredag morgen var det så langt kommet 2,7 mm nedbør.

I forbindelse med nedbør 25. juli og 4. august, økte bevegelsene i fjellpartiet. 4. august ble farenivået hevet til gult, som betyr moderat rasfare.

- På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået til oransje farenivå. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier Majala.


Været skaper utfordringer i store deler av landet

Værsituasjonen skaper varierte problemer rundt i landet fredag. I Midt-Norge er det varslet skredfare, mens i sør blir ferger kansellert på grunn av høy vind.


Ifølge NVE har Veslemannen et volum på 120000-180000 m3, det vil si rundt én prosen tav det totale volumet av Mannen.