Lørdag ble farenivået for Veslemannen hevet til gult (moderat rasfare) for første gang i år. Aldri før har NVE registrert så mye aktivitet i fjellet, så tidlig på sommeren. Varmen og den tidlige snøsmeltingen får «skylda». Økning i bevegelsene og stor sensitivitet for regn var årsaka til at farenivået ble økt på lørdag. Fredag 10. august varsler NVE at det hever faregraden til oransje.

Ikke nye strekkstag

– Med lite nedbør har bevegelsene avtatt og de har vært jevnt over stabile siden. Men vi ser på nedbørsprognosene at det kan komme ganske mye nedbør til helga.

Det fortalte vakthavende geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala, til Åndalsnes Avis på tirsdag.

– Strekkstag som ble brukt til målinger ble ødelagt i fjor. Er det kommet på plass nye nå?

– Vi har jobbet for å se om vi kan greie å få det til. Vi har vært på befaring og markert der de skal være. Nå er det mer aktivitet i fjellet enn tidligere, og vi har ferieavvikling i NVE, så arbeidet er ikke ferdig. Vi får se om vi får det til, sikkerheten til våre folk kommer først, sier geologen og legger til at det er radaren som har vært aller mest stabil i alle periodene med Veslemannen.

Ekstra radar settes opp

– I neste uke setter vi også opp en back up, en radar som vi setter opp i en litt annen vinkel enn den vi allerede har.

– Dere forteller om atmosfærisk støy som påvirker radaren. Er det noe nytt, og er det ei utfordring?

– Nei, det er ikke noe nytt. Det er særlig ved værforandringer, – gjerne lavtrykk, at vi i korte perioder kan få noe støy som påvirker resultatet. Når vi tolker dataene tar vi høgde for dette, men det er viktig for oss å fortelle det til publikum også, – at støyen påvirker resultatet. For mange følger med og tolker dataene sjøl, svarer Dreiås Majala.

– Vil vi få en lengre sesong med Veslemannen i år?

– Det gjenstår å se. Det har vært veldig store bevegelser siden i fjor, og vi ser at den reagerer fort på nedbør. Vi kan nok også forvente økt steinsprangaktivitet.

– En meter så langt i år

Ifølge geologen har en del av den øverste delen bevegd seg én meter så langt i år.

– Tror du fjellet vil bevege seg mer i år enn før?

– Det er nærliggende å tro det, siden det startet tidligere i år. Men nå er farenivået gult, og så får vi bare vente og se hva som kommer, avslutter geologen.

– Vinter i fjellet har vært ei utfordring ved tidligere vanningsforsøk. Det hadde vel vært optimalt med vanning i år?

– Det kan du si. Nå blir det ikke vanning i år, men vi fikk verdifull erfaring med Veslemannen under disse tidligere forsøkene. Vi ser at den øvre delen tåler mye.

Høgteknologisk kamera

NVE-geologen sier de heller ikke vil gjøre andre tiltak, ut over det å ha god og stabil overvåking.

– Vi skal også få montert et høgteknologisk kamera som viser bevegelse fra dag til dag. Men alt av ny installasjon avhenger selvfølgelig av sikkerhet.