– Om jeg har en favorittplass av de jeg har vært innom, sier Jan Henningesen mens vi sitter på verandaen til assisterende generalsekretær i Norsk Blindeforbund, Karsten Aak og spiser lunsj. Grunnen til spørsmålet mitt er at Jan har gått fra Nordkapp og ned langs Norge, og har nå kommet til Åndalsnes.

Polfarer

– Trollstigen i går med TV2 var jo kjempefint, sier han.

– Men jeg kan ikke plukke ut noen absolutt favoritt. Vil ikke fornærme noen av plassene jeg har vært.

Jan er svaksynt, og han har fått vite at sykdommen vil til slutt gjøre ham helt blind. Han har alltid ønsket å gå Norge på langs. Etter at polfarer Astrid Furholt kom for å holde foredrag hos iskremprodusenten Hennig-Olsen utenfor Kristiansand, hvor Jan jobber som mekaniker, bestemte han seg for å gjøre det.

– Hun fikk meg til å skjønne at jeg måtte gjøre dette mens jeg fortsatt kan se noe av landet. Så da jeg startet på Nordkapp 28. mai ble Furholt med på de første etappene.

SKal nyte

Til sammen skal han gå nesten 3000 kilometer, fra Nordkapp til Kristiansand. På grunn av at han er svaksynt har han med seg en turmakker hele veien. Turen er delt opp i 16 etapper og til sammen skal ti personer skifte på gå sammen med ham.

På denne etappen er det tidligere kollega Lena Nilsen som er turpartner. Hun har vært med fra Trondheim og skal bli med ham til Valldal. Akkurat nå skal de nyte et par dager på Åndalsnes.

– Poenget er ikke å gå så fort som mulig, forklarer Jan.

– Det er å nyte turen og se Norge, som jeg har drømt om. Så dersom den som går sammen med meg blir sliten, får en blemme eller plages på andre måter, så blir det ikke koselig. Derfor tar vi det i et pent tempo og har det fint underveis.

Skal sanse seg gjennom landet

Som et ledd i dette er ikke poenget at de skal gå for enhver pris.

– Vi har enkelte strekk hvor vi har blitt transporter med bil eller båt. Det kan være fordi det er strekk hvor det er tunneler det ikke er lov å gå, eller fordi vi hadde måttet gå langs en sterkt traffikert E6, eller andre praktiske forhold.

En annen grunn er at de enkelte plasser har tatt noen omveier for å smake på lokal mat og spesialiteter.

– Som svaksynt skjerper man de andre sansene, så jeg ønsker også å smake, lukte og føle meg gjennom Norge. Har dere noen tips om en plass med lokale spesialiteter her i Rauma, forresten?

Iskrem

Lena og Jan skal også gå på Rampestreken mens de er her. Journalisten tar dem også med opp til Trollveggen for en fotosession, samt la dem ta en kikk på Mannen.

– Vi prøver også få til slike avstikkere, så vi har lagt inn god tid til det, sier Jan, mens Lena sjekker at kafeen på Trollveggen besøkssenter har is fra Hennig-Olsen.

– Jepp, det er riktig, konstaterer hun.

Ta skrittet

For det er Jans arbeidsgiver som har gjort det mulig for han må ta denne turen.

– De har latt meg ta fri for å gjøre dette, og selv om kollegene mine tar ut ferie for å gå sammen med meg på de ulike etappene tar Hennig-Olsen kostnadene rundt dette. De betaler for hvert skritt vi tar, og kollegene mine som er på jobb skal også gå så mange skritt som mulig. På den måten får vi samlet inn mange penger.

Pengene går til Blindeforbundet og deres prosjekt iCare, som hjelper svaksynte i utviklingsland å få synet tilbake.

– Hiv deg med!

Jan sier at alle de har møtt er så vennlige og tar godt i mot dem.

– Og alle som måtte ønske det kan få slå følge med oss. Det er bare å komme.

Og Lena kan forsikre om at Jan er en glimrende turkamerat. – Han er så løsningsorientert, og blir man sliten så sier han at vi kan sette oss ned, og så fyrer han i gang primusen og lager noe godt.

– Ja, for en slik tur skal jo være kos, sier Jan før han jafser i seg en nystekt vaffel med syltetøy.

Du kan følge Jan på turen hans via Facebook!