– Vi er livredd for at dette skal skje hos oss. Det føles som det ikke er snakk om hvis, men når, sier daglig leder Kari Merete Moen Volle ved J.O. Moen.

Nå ber hun om hjelp fra kundene for å unngå brann.

– Alle kan være med å hjelpe og hindre brann, sier hun, og kommer med følgende råd til brukerne:

Gode råd til brukerne

  • Respekter røykeforbudet på hele området på miljøstasjonen

  • Sorter riktig og lever avfallet dit det skal

  • Batterier skal aldri i restavfallet eller sammen med annet avfall

  • Ta alltid batterier ut av elektriske artikler – husk at det også kan være batterier i artikler som sko og leiker til barn

  • Teip gjerne over polene på batteri fra røykvarslere, de har ofte mye strøm igjen

Mest redd for batterier

Hun sier at det er batterier de er mest redde for – at det kortsluttes på en eller annen måte.

– Mange kommer hit og vil kaste svarte sekker. «Det er bare brennbart restavfall», sier de. Men når vi åpner, så er det ofte mye elektrisk. Vi finner nesten ukentlig motorsykkelbatterier og andre ting i restavfallet. Det er ikke for å klandre folk at jeg sier dette, men for at det skal bli sikkert på anlegget.

Hun minner om at hvis du kaster et nivoltsbatteri fra en røykvarsler sammen med litt stålull, så kan det være nok til å starte en brann.

Hun advarer også mot sigarettrøyking inne på anlegget, der det er totalt røykeforbud:

– Kommer ei sigarettglo borti plasten eller det tørre treverket vi har liggende her, så er det bare litt som skal til. Det ligger kanskje og ulmer til kvelds, og så tar det fyr.

– Hvis plastikken vi har lagret her begynner å brenne, så er det jo rein olje, og det brenner veldig godt og brenner helt opp. Det er ikke mulig å slokke brannen, sier Volle.

Hun har med forskrekkelse denne vinteren, våren og sommeren sett at seks avfallsanlegg i Norge har vært rammet av brann:

– Vi ser hvor de plages de som har vært utsatt for brann. Og vi ser etter disse brannen at det blir ei voldsom forurensing dersom det skulle skje hos oss, sier Volle.

- Batterier skal aldri i restavfallet eller sammen med annet avfall, sier Kari Merete Moen Volle. Foto: Per-Kristian Bratteng
- Det blir ei voldsom forurensing dersom det skulle bli brann hos oss, sier Volle. Foto: Per-Kristian Bratteng