Årsaka er fôrmangel etter en svært tørr vår og sommer. Bønder i kommunen melder om en elendig førsteslått. Nå fester de sin lit til andreslåtten – og at det kommer regn snarest.

Ammekyr

Med smått og stort har han i dag rundt 100 dyr – i all hovedsak ammekyr.

– Jeg hadde tenkt å beholde mordyra som skal kalve til neste vinter/vår, og sende fra meg dem som ble født i år – som skulle bli slakt til neste høst. Enten skal jeg prøve å selge dem som livdyr, eller så slakter jeg dem.

– På en måte er det alvorlig at jeg trapper ned, men på en annen måte: Jeg nærmer meg pensjonsalderen, for de yngre i bransjen er det mye verre. Så jeg var i grunnen litt innstilt på å trappe litt ned. Derfor tar jeg det ikke forferdelig tungt. Tørken og lite fôr er kanskje en god unnskyldning, ler han.

70 prosent svikt

Førsteslåtta i år ga cirka 30 prosent av fjorårsavlingen, som han anslår å være normal. Han har med all leiejord cirka 550 dekar.

– Har du opplevd verre?

– Nei. Jeg har bodd her på bruket i hele mitt liv, og det har aldri vært noe i nærheten. Det som gjør det så ekstremt for meg, var at jeg fikk mye isbrann i vinter. Og så ble det tørke i tillegg utover våren og sommeren.

Har is i magen

Hanekamhaug har registrert at Nortura ber medlemmene ha is i magen og vente med nedslakting.

– Ja, det er jeg enig i, og det prøver jeg. Vi har ikke begynt å slakte ennå, men jeg begynner å tenke på det som alternativ. Jeg får bare håpe at myndighetene hjelper til uten for mye om og men. Og det er økonomisk hjelp som skal til, slik at det ikke går aldeles på ræva, sier Geir Hanekamhaug.