– Kom inn. Jeg driver bare og lemper 350 kilo med fôr. Bra treningsøkt. Siden det er reduserte åpningstider her, så legger jeg fôret utenfor slik at kundene kan plukke det opp når de vil. Det er viktig at kundene har en god tilgang på fôr, mener Silje og smiler.

Det var sommeren i 2013 hun og hennes daværende mann, Gaute Grøtta Grav, kom flyttende til Isfjorden. I starten var hun ansatt som veterinær på Rauma Veterinærkontor som holdt til i de samme lokalene som Silje senere overtok, på Engan i Isfjorden.

Trengte en forandring

– Da jeg kom, tenkte jeg med en gang at her trengs det litt endring. Mye brunt og møbler fra da de drev bensinstasjon her. Flere andre veterinærer hadde sagt det samme tidligere, men de ble vel vant med omgivelsene etter hvert. Jeg ble aldri det. Heller ikke det at smådyra ikke ble prioritert. Vi fikk aldri tid til å gå i dybden med dem. Vi måtte hele tiden ut til de store dyra, forteller hun.

De var tre ansatte på veterinærkontoret den gangen, inklusiv Silje, og hun merket at det var et kundegrunnlag for smådyr.

– Derfor ville jeg satse på det. De andre var ikke interessert i å investere i klinikken, derfor flyttet de til Åndalsnes og overtok de store dyra, samt de kundene med smådyr som ønsket å fortsette med dem, sier Silje.

Godt kundegrunnlag

Den nye klinikken gikk veldig bra og hun opparbeidet seg et godt kundegrunnlag – helt alene.

– Jeg har hatt en dyrepleier ansatt, Stine Frilund, som har vært helt fantastisk. Vi har vært et supert team, sier Silje.

Dyrepleieren var også veldig god å ha, da Silje i 2016 fikk hjernehinnebetennelse.

– Jeg var helt utslått av sjukdommen og fikk inn en vikar. De gjorde så godt de kunne i min ånd, sier hun.

Ettervirkninger etter hjernehinnebetennelsen sliter hun med enda, men vikaren sluttet i april.

– Jeg må passe på så jeg ikke jobber for mye. Så jeg er ikke helt tilbake i 100 prosent jobb enda, sier hun.

Dedikert

Det er ikke noe Silje liker, for hun er en meget dedikert dame. Hun har ikke lett for å si nei og klarer aldri å legge jobben helt fra seg.

– Senest i går var det noen som hadde en hund som valpet. Da jeg la meg, tenkte jeg enda på hvordan det gikk med hunden, sier hun og ler.

Klinikken har vært og er fremdeles, som hennes tredje barn. De to andre, på seks og åtte år, har nærmest vokst opp på klinikken og har vært med på både kastrering og avlivning og kan det meste innen terminologien.

– Når slutter du på klinikken?

– Jeg har vel egentlig sluttet. Nå rydder jeg opp i papirer og diverse. Det er Åndal Smådyrklinikk som har kjøpt alle aksjene og de overtar klinikken slik den står. Det eneste jeg skal ta med meg er noen malerier av Gunn Morstøl og «sjelettkatten» min. Den har vært med meg hele vegen, sier hun.

Nye drivere

Åndal Smådyrklinikk har også klinikker i Batnfjordsøra, Kristiansund og Molde.

– Jeg er veldig fornøyd med at de vil ta over. De har lang erfaring innen smådyr og har god kompetanse på både indremedisin, kirurgi og ortopedi. I tillegg er de sertifisert i akupunktur og kiropraktikk, og kan se alternativ i stedet for medikamentell medisinering, der det er behov for det. De vil gjøre det de kan for å drive i min ånd og alt vil bli som før – både Facebook-gruppen og telefonnummeret. Det eneste er at de ikke vil se Silje når de kommer inn døra. Men jeg kommer nok til å være i kulissene en stund fremover, smiler hun og forteller at hun liker godt å kjøre bil og tar gjerne en tur oppover hvis det blir nødvendig.

– Hvor flytter du?

– Flyttelasset går til helgen – til min hjemby Horten. Der skal barna begynne på ny skole og jeg skal starte på jobb som veterinær på Holmestrand dyreklinikk. Da kan jeg være dyrlege i en by og privatperson i en annen by. Det blir et nytt kapittel i livet, smiler hun.

Silje Hvarnes er opptatt av munnhygiene til smådyra og har trukket mange tenner etter at hun startet sin egen klinikk. Tannhygiene er noe de nye driverne vil fortsette med. Foto: Evy Kavli
Det eneste Silje Hvarnes tar med seg fra klinikken er noen malerier og sin «sjelettkatt», som har vært med henne hele vegen. – Åndal Smådyrklinikk tar over klinikken slik den står nå, sier hun. Foto: Evy Kavli