Det var i forrige uke at flere innbyggere i Rauma fikk løpesedler i postkassene sine. Propaganda med tittelen Norge mot stupet! ble lagt i flere postkasser og løpesedlene er signert Folkebevegelsen Mot Innvandring. Løpesedlene er ikke sendt med Posten og er derfor etter alt å dømme distribuert av privatpersoner eller andre som har utført en betalt eller ubetalt tjeneste.

Ekteparet Aimi og John Edvard Reiten på Åndalsnes fikk løpeseddelen i sin postkasse i forrige uke og gir tydelig uttrykk for at det var en lite hyggelig opplevelse.

Aimi er redd det kan gjøre hennes liv i Norge vanskeligere og at det kan bidra til at hun kjenner på utrygghet når hun er ute blant folk.

Hun vet hva den følelsen kan gjøre med henne fordi hun kjente på det da hun var student i Birmingham. Hun sier også at det normalt er lettere å være japaner enn kineser, men at mange japanere opplever å bli tatt for å være kinesere i Vesten.

– Jeg kjenner bare innvandrere og flyktninger her i Norge som er arbeidsomme, som vil lære seg språket og som vil gjøre en innsats, sier Aimi før hun legger til at hun prøver bare å ta hele saka med godt humør og at det minner henne om ekstreme holdninger hun kjenner fra Japan. Japan er et land som tar imot få flyktninger og få innvandrere.

John Edvard Reiten legger ikke skjul på at han ikke liker løpeseddelen og innholdet som han mener er direkte rasistisk. Han viser til første punktet der det står at innvandrere står for mord, ran, voldtekter, innbrudd, gateslagsmål og økonomiske misligheter og at Norge har blitt et kriminalisert forbrytereldorado. Han sier han selvfølgelig er for ytringsfrihet, men at dette er veldig drøyt.

– Sårer det deg på vegne av dine kone som er utlending?

– Jeg blir vel i grunnen mer sint enn såra, sier John Edvard og mener det er mange utsagn i løpeseddelen som fornærmer mange utlendinger.

– Har dere tenkt på å gå til politiet med dette?

– Nei, det har vi ikke vurdert fordi vi ikke vet hvor grensene går og om det har noen hensikt, sier John Edvard. Han forteller at han har snakket med kolleger som også har fått den samme løpeseddelen.

Aimi sier hun opplever det som tryggere å bo i Norge enn det hun gjorde i England, men at det ikke er mange som snakker til henne når hun er ute i gatene på Åndalsnes. Det er lettere når hun har babyen Edvard med seg. Da kan noen ta kontakt. Generelt opplever hun det ikke som lett å bli kjent med folk i Rauma.