Kristian Skålhavn, fra Vestnes, hadde forrige onsdag sin aller første arbeidsdag som helse- og omsorgssjef i Rauma kommune.

– Det har vært spennende, og jeg har blitt tatt godt imot. Jeg har fått truffet mye folk og blitt kjent rundt om i kommunen. Det har vært intense dager, med mye informasjon, sier Skålhavn, som allerede har rukket å besøke alle institusjonene i kommunen.

– Jeg har hatt to dager med overlapping med avtroppende helse- og omsorgssjef Greta Irene Hanset. Det er noe jeg har satt stor pris på. Jeg har faktisk aldri hatt en slik overlapping i en jobb før, forteller han.

– Kjent fagfelt, ny kommune

Skålhavn kommer rett fra jobben som konstituert rådmann i Skodje. Tidligere har han blant annet jobbet på sosialkontor, som teamleder i Nav, helse- og omsorgssjef i Vikna kommune i Trøndelag, kommunalsjef helse- og omsorg og assisterende rådmann i Skodje kommune.

Det er derfor en mann med stor erfaring fra fagfeltet helse og omsorg som har satt seg ned i sjefsstolen på hjørnekontoret i femte etasje på rådhuset.

– Det er et kjent fagområde for meg, og jeg har hatt tilsvarende stillinger før. Men man må jo sette seg inn i lokale forhold, og det tar tid. Selv om fagfeltet er likt så gjøres ting på ulike måter – det er ulik organisering, ulike folk, ulikt miljø og ulik kultur, mener Skålhavn.

– Kommunen har tatt grep

Han er utdannet sosionom, og er videreutdannet innenfor blant annet ledelse, økonomi og helse.

– Politikere og administrasjon i Rauma har flere ganger påpekt hvor viktig det er at man lykkes med omstillingen og med «omsorgsstrappa» som er vedtatt. Føler du på press når det gjelder det?

– Det er slik det er i kommunal sektor; man har forventninger til seg uansett hvilken lederstilling man har. Jeg føler ikke noe mer press her enn i andre jobber jeg har hatt, sier Skålhavn.

Selv om det har blitt gjort store endringer i Rauma, mener han at det også skjer store endringer nasjonalt.

– Kommunen, gjennom å omorganisere og bygge helsehuset, har satt seg i stand til å takle dagen i dag og ikke minst framtida, mener han.

Eldrebølgen og at kommunen har overtatt mange oppgaver fra sjukehusene krever endringer:

– Om femten år må en firedel av alle utdanne seg innenfor helse og omsorg om vi skal fortsette som i dag. Men det er jo akkurat det vi ikke skal! Helsehuset har velferdsteknologi som kan bøte på mye av dette. Vi skal endre måten vi jobber på, og det har man tatt konsekvensen av i Rauma. Det er utrolig spennende, sier Skålhavn.

Under fjell-gjennomsnittet

Skålhavn har bodd mesteparten av livet i Vestnes, men man kan også argumentere for at han kommer fra Rauma.

De to første årene av livet bodde 37-åringen nemlig på Vågstranda.

– Hva gjør du når du ikke er helse- og omsorgssjef?

– Jeg har to barn på henholdsvis tre og seks år som tar mye av tiden. Ellers går jeg på ski/rulleski, spiller litt fotball og prøver å holde meg aktiv, forteller Skålhavn.

– Her i Rauma er jo «alle» opptatt av å gå i fjellet. Går du i fjellet?

– Hvis du skal sammenlikne med dem som bor i Rauma, så kan vi vel si nei. Jeg ligger nok godt under den gjennomsnittlige raumainnbyggeren, ler Skålhavn.

– Men jeg går litt i fjellet jeg og. Jeg er glad i naturen, sier han.

– Finne løsninger sammen

– Hvorfor lokket denne jobben?

– Det handler om å få jobbe med det området som jeg brenner mest for, og det er helse og omsorg. Også synes jeg det er flott at Rauma ønsker å bevege seg i retning av en mer hjemmebasert tilnærming til hese- omsorg, sier han.

– Hva blir de største utfordringene i årene som kommer?

– Jeg tror det blir å sikre innbyggerne de rettighetene og tjenestene de skal ha opp mot de økonomiske rammer som blir gitt. Det vil bli utfordrende, men jeg tror vi kan få det til. Jeg har ikke alle svarene og løsningene, men sammen med andre – frivillige, pårørende, brukere, ansatte, tillitsvalgte og politikere – tror jeg vi kan finne gode løsninger sammen.

Han trekker også fram rekruttering som en av hovedutfordringene framover.

– Men ingen av disse utfordringene er spesielle for Rauma, slik er det i hele landet.

– Hva ser du mest fram til?

– Det jeg ser mest fram til er å bli kjent med folk, og samarbeide tett med folk. Det er det jeg trives best med. Vi skal skape gode tjenester og løse de komplekse problemene i lag.

– Skal ha respekt

– Hva blir de første store oppgavene for deg?

– Den første oppgaven blir å bli kjent. Må bli kjent med hvordan det er her. Det vil ta litt tid. Da blir det lettere å se prosessen videre opp mot de utfordringene som ligger der, mener han.

Han mener også at man må vente for å si om de grepene som er gjort i Rauma, bærer frukter.

– Man har vært gjennom store endringer her, og det skal man virkelig ha respekt for, både når det gjelder brukere og ansatte. Derfor mener jeg at man skal være varsom med å gjøre store endringer i nærmeste framtid. Nå må sektoren få roe seg, og finne normalen, sier han.

– Men hvis jeg spør deg igjen om et halvt år?

– Da vil jeg nok ha noen ganske klare tanker om hva og hvor vi skal. Ting tar tid i en så stor omstilling som Rauma har vært gjennom, men man må også forvente resultat, mener han.

Samarbeid: Kristian Skålhavn trives best når han samarbeider med andre. – Vi skal skape gode tjenester og løse de komplekse problemene i lag, sier han. Foto: Stine Vandevjen Olsen