Øvelse Trident Juncture er NATO-alliansens største øvelse, en såkalt høyprofiløvelse. Rundt 45 000 soldater fra 30 nasjoner, vel 130 fly og 60 fartøy, vil i perioden 25. oktober til 7. november øve på å forsvare Norge.

Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.

Øvelsen er den største siden 2002.

Italienere

Selv om Åndalsnes og Setnesmoa vil være en del av øvelsen, vil det lokalt bli mest troppe- og materiellforflytning.

– Den største brigaden som kommer til Rauma er den italienske. Og de er i disse dager for å rekognosere og se hvor de trenger støtte fra oss under ankomsten i høst, forteller Hatlelid som har invitert pressen til en liten brifing i forkant av øvelsen i høst.

Men mye vil skje før det.

Økt aktivitet

– Her vil folk kunne se mye militær aktivitet allerede i august. Den 17. august kommer de første italienerne med fly til Kristiansund og de vil bli fraktet videre hit med busser. Dagen etter, den 18. august, ankommer et stort sivilt skip til Natokaia, som har med seg kjøretøy og konteinere med militært utstyr. Dette skal transporteres videre til Lesja, der den italienske brigaden vil ha leir.

– Så det vil ikke bli så mange her på Setnesmoa?

– Jo, det vil være en del her også, alt mellom 50 til 200 mann. Vi vil også få besøk av andre nasjoner, blant annet fra Latvia. Men selve krigen vil ikke skje her. Den vil forgå i Midt Norge, i området Alvdal, Folldal og i Røros traktene, forteller Hatlelid.

Kamper

Fienden vil være fiktiv og man opererer med et parti «Nord» og et parti «Sør». Det er i «Sør» italienerne skal delta, pluss HV11s innsatsstyrke Archery, med cirka 200 mann. Det avgjørende og avsluttende slaget, vil stå i Rindal, 6. og 7. november, ifølge Hatlelid.

– Hva vil folk her lokalt merke mest av?

– Lokalt vil folk merke når det er troppeforflytning opp til Lesja og generelt mer militær aktivitet, også av HV-personell. Vi vil øke tettheten på våre øvelser nå under denne perioden. Parkeringsplassen for turgåerne her på Setnesmoa, vil bli stengt, og det vil bli vakthold i porten her. Dette vil skje fra midten av august, sier Hatlelid, som legger til at folk fremdeles kan gå tur i området, som før.

Landgangsfartøy

Det er Kristiansund som vil bli mest berørt i fylket, med mye fly- og skipsaktivitet. Men også Nesjestranda vil få storfint besøk.

– Der vil det skje en landgangsoperasjon med en avdeling med briter, franskmenn, nederlendere og finner. Da kommer en svær carrier, et hangarskip, med landgangsfartøy om bord, som de vil bruke for å komme i land med. Det blir nok et flott skue for dem som bor der, sier Hatlelid.

Natokaia

På Natokaia vil det ankomme skip også 3. og 8. september, med materiell og troppeforflytninger.

I forbindelse med slike anløp, vil Hans Skiri som sikkerhetsansvarlig i havna, sørge for at alt går som det skal.

– Vi skal åpne og lukke, mens natopersonellet vil stå for selve vaktholdet. Vi har fått ordnet det slik at det ikke er noen cruiseskip inne i samme periode.

Lokalt politi vil også bistå og de vil ha ansvaret for god trafikkavvikling, blant annet.

– Vi har god erfaring med dette, så det regner vi vil gå bra, sier politioverbetjent Vebjørn Bale.

Natokaia: Hans Skiri, sikkerhetsansvarlig for Natokaia, Ivar Hatlelid, stabssjef HV 11 og politioverbetjent Vebjørn Bale, diskuterer detaljene rundt anløpene til havna. Foto: Evy Kavli