Rådmann i Rauma, Toril Hovdenak, forteller at spørreundersøkelsen er et resultat av den politiske bestillingen som ble gjort i forbindelse med budsjettbehandlingen i desember. Der var det partiene H, V, Frp, KrF og uavhengig, som tok initiativ til en brukerundersøkelse blant elever og foreldre til alle som går/har gått/skal gå ved ungdomsskolene på Åfarnes og Måndalen.

Mangler de eldste

Hovdenak forteller at undersøkelsen gjennomføres på to av skolene; Åfarnes og Måndalen, onsdag og torsdag denne uka. Også barneskolene i Innfjorden og Vågstranda deltar. Hun bekrefter at alle ansatte og foresatte får undersøkelsen.

– Det gjør også de som går i ungdomsskolen i dag, de tre siste kullene som har avsluttet ungdomsskolen, og elever fra barneskolen. Akkurat nå husker jeg ikke hvor mange kull vi tok med fra barneskolen, om det er ett, to eller tre, sier hun.

Hovdenak forteller at undersøkelsen uansett blir todelt:

– Vi har ikke fått på plass alt vi trenger når det gjelder de elevene som har gått på de aktuelle skolene. Det jobber vi med, og det gjennomføres seinere.

– Når er resultatet av undersøkelsen klart?

– Det er avhengig av når vi får gjennomført del to av undersøkelsen, men det er sagt at vi skal ha resultatet klart til kommunestyremøtet i september.

– Skal svare i skoletida

Hovdenak forteller at alle mottar undersøkelsen på e-post, direkte fra Respons Analyse, som er en ekstern aktør som kommunen kjøper tjenesten av.

– Og fordi det er skole-epostene som brukes, skal elevene svare på undersøkelsen på skole, og i skoletida, forteller Hovdenak.

– Hva er målsettinga med undersøkelsen?

– Det er den politiske bestillingen som ligger til grunn. Spørsmålene går litt på hvordan de opplever det faglig tilbudet og hvordan de opplever det sosiale, som for eksempel trivsel og reiseavstand, svarer Hovdenak.

– Er de samme spørsmålene stilt alle, eller er det differensiert med tanke på bosted?

– Samme spørsmål er stilt til alle i samme grupper,

– Hva koster det å få gjennomført denne spørreundersøkelsen?

– Tilbudet vi fikk var på cirka 85.000 kroner. Jeg kan ikke love at det blir akkurat det, men rundt der blir det.

Offentliggjør ikke spørsmålene

Åndalsnes Avis har spurt Rauma kommune om å få se spørsmålene i undersøkelsen. Svaret fra kommunikasjonssjef i Rauma kommune, Arnt Olav Herjehagen, er at Respons Analyse er skeptiske til å sende ut spørsmålene nå. Ifølge Herjehagen begrunner Respons Analyse det med at de mener at om det gjøres mediesaker på spørsmålene, på nåværende tidspunkt, så vil det kunne påvirke svarene på det som sendes ut seinere. Åndalsnes Avis har onsdag ikke fått se spørsmålene.

– Har fått reaksjoner

Det har heller ikke leder for Utdanningsforbundet i Møre og Romsdal, Trond Bakke, men han sier at han har fått henvendelser fra medlemmer som reagerer på undersøkelsen.

– De reagerer på spørsmålsstillingen og hva det spørres om, sier han.

Bakke forteller at han har tatt kontakt med tillitsvalgte på aktuelle skoler.

– Sammen skal vi se på undersøkelsen og vurdere om det er grunnlag for å reagere med et skriv til de som har bestilt det, og det er vel Rauma kommunestyre, sier Bakke.

Trond Bakke er leder i Utdanningsforbundet i Rauma. Foto: Evy Kavli