Uansett om man støtter jernbanereformen eller ikke, burde man kunne enes om at jernbanepolitikk er noe vi trenger demokratisk kontroll over. Dersom Stortinget velger å ta inn direktivene og forordningene i EUs fjerde jernbanepakke, vil konsekvensen bli at vi mister den kontrollen. Da vil vi være bundet fast til oppstykkingen og liberaliseringen i jernbanereformen – uavhengig av hva erfaringene av reformen blir.

EUs fjerde jernbanepakke innebærer krav om privatisering av innenlandsk persontrafikk. På samme måte som Jernbanepakke 2 presset fram en liberalisering av godstrafikken på skinner, vil den fjerde pakken tvinge fram en tilsvarende linje innen persontransporten. Å overlate noe så avgjørende som infrastrukturen vår på skinner til EU, er et risikabelt spill. Det kan krympe verktøykassa vår når vi vil ha flere reisende over på tog i stedet for fly og bil.

Gjennom EUs tvangsliberalisering vil det bli lagt et større press på å kutte i kostnadene over hele fjøla – inkludert i sikkerheten. Samtidig vil EUs lokførerdirektiv senke opplæringskravene til lokførere. Resultatet kan bli en alvorlig svekkelse av sikkerheten på norske skinner.

EUs fjerde jernbanepakke skal åpne opp den innenlandske persontrafikken for europeisk konkurranse. Tanken er at europeiske selskap skal kjempe om å få drive togstrekninger rundt om i Europa. Et ledd i arbeidet mot dette er en harmonisering av regelverk, i kjent EU-stil. Tanken er at EU-organet ERA (European Union Railway Agency) skal få ansvar for å godkjenne togmateriell. Dersom et sett med materiell er godkjent av ERA vil det på den måten være klarert for bruk i alle EU og EØS-land, inkludert Norge.

På den måten blir det umulig å opprettholde strengere krav til sikkerhet og kvalitet enn det som praktiseres i resten av EU. Norge er et langstrakt land med til tider utfordrende geografi og røft klima. Det er ikke gitt at dette vil bli tilstrekkelig vektlagt i godkjenningsarbeidet til ERA. Et togsett som fungerer fint på store flate areal er ikke nødvendigvis egnet for en norsk fjellovergang.

Som en kjip julegave, uten byttelapp, ble Jernbanepakke IV gjort gjeldende i EU på julaften i fjor. Norge er imidlertid ikke medlem av EU. Det betyr at vi har muligheten til å si nei når pakken skal opp til behandling. Her burde politikerne lytte til kravet fra en enstemmig LO-kongress i 2017: bruk reservasjonsretten!