– Vi ble vel ikke tatt på alvor de første åra, men det forandret seg, sier Gunn Morstøl som sammen med Helen Molin fikk satt ideen ut i livet den gangen.

Da hadde Gunn drevet litt med «Landart» i New York og hadde lyst å prøve det samme her, på Litlefjellet.

– Litlefjellet er jo så lett tilgjengelig og jeg hadde lyst til å få kunstnerne til å komme hit, da jeg hadde småbarn på den tida. Helen sa «vi bare gjør det» og så var vi i gang, forteller Gunn.

Britt Westhagen og Åse Søvik var de lokale kunstnerne som var med fra starten .

– Også Guri Berg, Heidi Rødstøl og Halvard Hatlen var med noen år, i tillegg til mange tilreisende kunstnere. Vi var vel sju stykker de første åra og 14 de siste åra. Det er vel maks av det jeg klarer, ler hun.

Gunn innrømmer at det har vært mye jobbing og uten dugnadshjelpen i nabolaget hadde det ikke gått.

Etter 2011 ble Kunst i Natur holdt bare annethvert år. I år blir det ikke.

– Men vi skal holde en utstilling på galleriet, som vanlig. Åse Huse er hovedutstiller, med noen arbeider fra meg og Mona Frøyshov i tillegg. Fredag den 13., under fjellfestivalen, skal jeg holde Gongbad, en times tid, i Vengedalen, forteller Gunn.

For tre år siden var det tre som spilte Gong Puja, samme type trommer, en hel natt på samme sted.

– Da var det friluftslivets år og det handler litt om å overnatte ute. I sommer skal jeg prøve det samme, spille en hel natt mens folk sover i to lavvotelt. Det kommer til å bli en eneste lang meditasjon, smiler hun.

Hun forteller at Naturvernforbundet har vært en støttespiller for kunstprosjektene fordi det handler litt om å oppleve naturen på en annen måte og også rydde opp etterpå.

– Først-til-toppen-tur blir så feil for meg. Man skal ha tid til å sanse og se undervegs. Det er flott å kunne jobbe i så storslått natur, å lage store ting som synes på avstand, eller mindre ting man må gå nærmere for å få med seg. Vi har fått mye positiv feedback, særlig fra foreldre som sier at barna nå synes det er gøy å gå på tur.

– Hva husker du best fra disse åra?

– Det må være besøket av Landart kunstneren Strijdom van der Merwe fra Sør-Afrika i 2013. Han lager fantastiske ting bare ved å flytte på ting i naturen. Han var ikke lett å få tak i, og det var stort at han kom til lille Isfjorden, sier Gunn.

– Fortsetter Kunst i natur fremover?

– Det er jo kjekt å holde på, og bli kjent med mange nye kunstnere, men jeg tar ett år av gangen.

– I starten var det i hovedsak oss tre; Åse Søvik og Britt Westhagen. Her planlegges Kunst i Natur i 2009 i kunstnerhuset på Grøtta. Åse Søvik har siden den gangen gått bort. Foto: Evy Kavli