Vi skriver sommeren 2005. De er kledd i rødt, oransje og gult. I vakre kjoler preger de fjellet under åpningen av Norsk fjellfestival det året. I bakgrunnen sitter hundrevis av mennesker, for ikke å si tusenvis. Litlefjellet, på kanten mellom Venjesdalen og Romsdalen, er den årvisse arenaen for åpningen av festivalen og sommerkvelden denne dagen i 2005 smiler med det vakreste sommerværet man kan tenke seg.

Temmelig nøyaktig 13 år etterpå er vi igjen tilbake, sammen med noen av jentene danset i regi av Gro Malones og som år etter år gjorde åpningsforestillingen til en vakker opplevelse. Vi skal få se ansiktet på jentene som alltid har stått med ryggen til.

Dette bildet fra Litlefjellet ble tatt av fotograf Stein Lindseth. Bildet har blitt til et ikon eller en vignett på Rauma kommunes visjon. Bildet henger over talerstolen i kommunestyresalen i Rauma rådhus og bildet har en sentral plassering i lokalene til noen av bedriftene i kommunene. Bildet har blitt selve identifiseringen på at man slutter seg til og stiller seg bak byggingen av Rauma som ”verdens beste kommune for naturglade mennesker”.

– Det har bare vært positivt å være mannen bak dette bildet. Det må jeg si. Det er artig å ta et bilde som folk setter pris på. Dette var helt i starten og den nye profileringen av Rauma, sier fotograf Stein Lindseth.

Han legger til at rammene på fjellet den dagen lå perfekt til rette og at han helt bevisst plasserte seg slik at han skulle få med deler av den store folkemengden som var på plass.

– Jeg tok også mange andre bilder, men dette skilte seg nok klart ut som det beste. Ja, jeg må si at jeg ar ganske stolt av dette bildet og det ble selve bildet på visjonen om å bli verdens beste kommune for naturglade mennesker.

– Er bildet blitt brukt av mange?

– Nei ikke så vidt jeg vet, men jeg har latt folk bruke det ganske fritt. Jeg vet at det henger et stort bilde i kommunestyresalen og ett i kantina på Wonderland, sier Stein Lindseth.

Tre jenter til fjells

– Tenk at det er 13 år siden!

Tre unge «damer» smiler til hverandre i det de kommer opp til Litlefjellet i solnedgangen en junikveld i 2018. Det blir litt rart å få se det store bildet av seg sjøl i de store omgivelsene. Litt overraskende er det også, sjøl om de alle tre visste at det var dette de var invitert til å være med på.

– Det vekker i grunnen gode minner, sier Elise Remmem Nygård som ikke synes på bildet, men er helt i nærheten som et troll. Hun husker godt hvor stor stas det var å være med i de store forestillingene som det alltid var når festivalen skulle åpnes.

– Jeg har ikke tenkt så mye på dette bildet og at det var av oss, sier Iselin Talseth Mjelva. Hun kjenner først at det kribler litt i kroppen nå når hun blir konfrontert med det. Også hun minnes at det var stor stas å være med som fargerike dansere og at hun var med i mange år.

Emilie Bjerkelund Stette minnes også at det var stas å være med som danser og at hun gledet seg til at noe stort skulle skje hver sommer.

– Hvor involvert er dere i fjellfestivalen i dag?

– Ikke så mye, sier Iselin, men legger fort til at hun er me på tur i fjellet og at hun har vokst opp med å være en del av fjellturkulturen vi har i Rauma.

– Ikke så mye. Jeg er bosatt i Ålesund. Men sjøl om det er mye fine fjell på Sunnmøre lengter jeg ofte til fjella her. De er fjella her jeg har vokst opp med, seier Emilie.

– Jeg synes det er veldig artig med fjellfestivalen og jeg er deltaker på en del hver sommer, sier Elise. Alle tre beskriver seg sjøl som ivrige turgåere og at de har blitt det på grunn av at de har vokst opp i turglade familier. Den gleden vil de alle tre også legge vekt på å bringe videre om de noen skulle bli så heldig at de blir mor.

– Så å gå på Litlefjellet en fin vårkveld kunne dere ha gjort om dere ikke hadde blitt invitert av Åndalsnes Avis?

– Jaaa, sier de tre i kor og bruker telefonen flittig for å ta vare på minnet om de siste solstrålene som farger fjellet akkurat denne vårkvelden.

Vi har slitt litt med å bringe helt sikkert på det rene hvem alle danserne er på bildet fra 2005, men har kommet fram til ei «nesten-helt-sikker-liste med følgende navn: Aud Irene Bredeli, Martine Brevik, Astrid Tollefsrud, Sigrid Mjelva, Catharina Krohn, Iselin Talseth Mjelva, Lina Skiri Østigård, Marte Remmem Nygård, Aurora Talseth Mjelva og Emilie Bjerkelund Stette.