Måndalen Friskule SA sendte i januar inn en ny søknad om å få etablere privat ungdomsskole i Måndalen. Den ble sendt inn kort tid etter at de fikk avslag på første søknad. I behandlinga av første søknad ble kommunens negative innstilling til en slik skole, tillagt stor vekt. I forbindelse med den nye søknaden har Utdanningsdirektoratet på nytt bedt kommunen om å uttale seg, og i april vedtok et enstemmig formannskap at de fraråder en godkjenning av friskole i Måndalen.

Styreleder i Måndalen Friskule SA, Knut Peder Voldset, mener at kommunens uttalelse, der de henviser til planer om å bygge en ny, offentlig ungdomsskole i Måndalen, virker lite troverdig.

– Et paradoks

– Det var den negative uttalen fra kommunen som gjorde at forrige søknad ikke ble godkjent av Utdanningsdirektoratet, sier han. Årets søknad er oppdatert blant annet med hensyn til elevprognoser, og der har vi brukt kommunens egne tall. Elevtallsutviklinga på sørsida er positiv, i år som i fjor, sier han.

Om kommunens uttale, sier han dette:

– Den nye uttalelsen er så å si lik den som var i fjor. Jeg ser igjen at de henviser til ny offentlig skole i Måndalen, og bruker det som begrunnelse for at de er imot en friskole.

Voldset opplever det som et paradoks at rådmannen bruker denne begrunnelsen, samtidig som hun sjøl har foreslått å legge ned ungdomsskolen i Måndalen.

– Men har ikke politikerne sagt at de vil bygge ny skole i Måndalen?

– Investeringsmidlene som politikerne har satt av til ny skole og ny barnehage i Måndalen, er langt under kommunens egne kostnadsestimater. Forslaget om å sette av et større beløp, fikk ikke flertall i kommunestyret. Da betyr det lite hva de ellers sier, svarer Voldset.

– Snur det hele på hodet

Han mener også at når kommunen i sin uttalelse skriver at et privatskole-initiativ er til hinder for satsing på offentlig skole, så er det å snu det hele på hodet.

– Initiativet, og støtten, til opprettelsen av friskole kom som følge av at kommunen i 2015 vedtok å legge inn nedleggelse av den offentlige ungdomsskolen i Måndalen i langtidsplanene. Saka som den gang skulle omhandle opprusting eller ny skole i Måndalen ble omgjort til en skolestrukturdebatt som ikke har ført noe sted. Det har heller ikke vært politisk flertall for bygging av en ny, offentlig ungdomsskole i Måndalen i noen av budsjettbehandlingene siden 2015. Spørreundersøkelsen blant foreldrene på Sørsida viste da et entydig ønske om å beholde ungdomsskolen i Måndalen.

– Nå, mer enn to år seinere, registrerer vi at kommunen holder på med å lage en ny spørreundersøkelse. Ifølge ordførerens orientering i forrige kommunestyremøte, holder de på med å lete etter e-postadressene til tidligere elever. Dette er ikke planlegging av en ny offentlig skole, det er en trenering som går utover samfunnsutviklinga, skolemiljøet, lærere og elever, sier Voldset.

Styrelederen forteller videre at de i forbindelse med forrige søknadsprosess, inviterte ordfører og rådmann for dialog om friskoleplanene.

– Vi orienterte om planer og behov for tomt og bygg, og ble enige om at vi skulle fortsette dialogen. Noe de etter hvert snudde og ble avvisende til. Men vi kommer til å invitere igjen, det gjør vi ettersom det ikke finnes reelle planer for offentlig skole.

Prognosene

Elevprognosene som Voldset viser til er hentet fra saksdokument brukt i forbindelse med budsjettbehandlinga i desember. Den viser at det i fireårsperioden forventes en økning i antall ungdomsskoleelever i Måndalen, på 29 prosent. Fra 42 elever i 2017/2018 til 54 elever i 2020/2021.

- Det vil si 18 elever per klasse, legger Voldset til.

I prognosen går elevtallet på Åndalsnes og Åfarnes ned.

Knut Peder Voldset er styreleder i Måndalen Friskule SA. Ifølge han er behandlingstida på friskolesøknaden på opp til ett år. Foto: Ellinor Rørvik Lothe