Daglig leder i Åndalsnes idrettsforening, Aksel Berget Skjølsvik, sier det er med bakgrunn i Ungdata-undersøkelsen at klubben nå har bestemt seg for å starte opp med ei prøveordning.

– Vi har bestemt oss for å sette i gang enda et tiltak for ungdom som ikke er aktive. Fra før har vi ungdomsklubben, og nå ser vi behovet for ei prøveordning med lavterskeltrening, i første omgang fram til sommeren. Og så får vi se hvor mange som benytter seg av det, sier han.

Vil jobbe mot skjermtid

– Det er viktig at ungdom er fysisk aktive. Når det viser seg at noen ungdommer sitter 40 timer på rumpa hver uke, og det er utenom skoletid, og at ungdom er mer inaktive enn 70-åringer, da må vi prøve å jobbe mot ipad, TV og godteri. Det er vi opptatt av, og så er det kjekt at ungdomsskolen henger seg på, sier han videre og sikter til rektor ved Åndalsnes ungdomsskole, Bjørn Nord.

Han har sagt seg villig til å lede treningene nå fram til sommeren.

– Rektor på videregående har sagt hun skal promotere det på skolen der, det vil Bjørn også gjøre på ungdomsskolen, og jeg kjenner en del ungdom fra da jeg var lærer, legger Skjølsvik til.

– Trening med lave skuldre

De to ser for seg at tilbudet er for de eldste ungdommene på ungdomsskolen og oppover.

– Men om det kommer noen yngre skal de sjølsagt få være med, sier Nord.

Og sjøl om treningene har som mål å få med ungdom som ikke er så veldig aktive, poengterer de to at det ikke er noe krav at man ikke er aktiv fra før.

– Her er alle velkomne, sier Nord og forklarer at på disse treningene blir det ingen første 11-er.

– Her skal det være lave skuldre, men samtidig så er vi opptatt av at det skal være fysisk aktivitet.

– Blir det bare fotball?

– Nei, det blir ballspill. Planen er at fotball er hovedaktiviteten, men vi må høre hva folk har lyst til, svarer Skjølsvik.

– Det blir lekeaktiviteter, skyter Nord inn.

– En del faller fra idrett

Som rektor ser han at det er en del ungdom som faller fra idretten, og at de i stedet blir hengende en del.

– Jeg tror livet for noen ungdommer kan bli litt kjedelig av og til. Da er det bra med noen gode møteplasser.

– Der har også fotballen ei utfordring, legger Aksel Berget Skjølsvik til.

Han mener at fordi de ikke har juniorlag, er det en del ungdom som faller fra, – de vil kanskje spille, men ikke legge ned den store innsatsen som kreves i A-laget.

– Viktig å prøve

– Det er viktig for oss i ÅIF at vi prøver ut ting. Det er ikke krise om vi ikke lykkes, men da har vi i alle fall prøvd. Og det er klart det er en våt drøm at det alltid skal være ungdommer nede på Øran klokka åtte om kveldene, men kommer det åtte stykk på denne treninga, så er det en suksess det også, sier han.

Vil ha kommunen på banen

Videreføres treningene til vinteren, innendørs, er både Skjølsvik og Nord tydelige på at de har klare forventninger til at kommunen stiller opp.

– Jeg tenker at kultursjefen bør stille opp, sier Nord.