Fra ulykkesstedet til Trollstigen-kafeen er det fire kilometer.

Ifølge innsatsleder Vebjørn Bale ved Rauma lensmannskontor har melder sagt til ham at det tok mellom ti og 15 minutter fra han ankom ulykkesstedet til han fikk varslet politiet.

Bale forteller: – Han kom noen sekunder etter at ulykken hadde skjedd. Han kjørte opp til toppen, rundt en kilometer. Han måtte ta av seg hjelmen for å ringe, men fikk ikke kontakt. Dermed måtte han forytsette ned til kafeen for å få mobildekning. Han sier til meg at det tok cirka 10-15 min. fra han oppdaget ulykken til han fikk ringt, sier Bale.

– Det kunne blitt skjebnessvangert?

– I en startfase er ting uavklart, og hvis det er alvorlig skade, så er det sekundene som teller. Da snakker jeg generelt. I denne ulykka var det ikke så alvorlig skade at det påvirket pasienten, men generelt kan 10-15 minutter være skjebnessvangert.

Fem personer ble sendt til sjukehus etter ulykka som skjedde mandag ettermiddag like nedenfor toppen av Trollstigen i retning Valldal. Det var to biler som frontkolliderte – i den ene satt det fire personer, i den andre var det én.

Politiet loggførte samtalen kl. 16.37, og klokka 17.02 var politipatruljen på stedet. Da var allerede ambulansen fra Valldal ankommet. Og kort tid deretter kom luftambulansen.

– Det kan få fatale konsekvenser at det skjer ei ulykke der vi ikke kan ha kontakt med noen på ulykkesstedet, sier operasjonsleder Arild Reite ved Møre og Romsdal politidistrikt.

– Hva er utfordringen for dere når det ikke er dekning der det skjer ulykker?

– Generelt må jeg da si at folk får ikke ringt inn til oss og må eventuelt dra til et annet sted for å varsle. Dermed har de ikke øynene på stedet, de får ikke sett hva som skjer. Og for oss betyr det at vi får ikke kontakt med folk på stedet for å vite hva som skjer.

– Det er ei utfordring at vi blir i et informasjonsvakuum til vi har fått egne folk på stedet.

– Hvilke konsekvenser kan det få?

– Det er bare fantasien som setter grenser for konsekvensene. Men det at ingen nødetater vet om situasjonsbildet før en sjøl kommer fram, er utfordrende. Vi vet selvfølgelig at det har vært ei ulykke og med den bakgrunn vi har fått fra melder. Men ting kan utvikle seg uten at første melder vet det. Det kan få fatale konsekvenser.

Han sier at det ikke er så mange plasser med ferdsel langs veg der det ikke er mobildekning. Fra Trollstigen og ned til et stykke mot Valldal er det dårlig eller manglende dekning.

– Som operasjonsleder kan jeg generelt si at det optimale for politiet og andre nødetater er at enhver som ferdes på veg skal få kontakt med nødetater hvis det er behov for det. Det er ikke bra at vi i 2018 ikke er kommet dit, sier Reite.

Vebjørn Bale sier de hadde god dekning på nødnettet fra ulykkesstedet.

– Men vi bekymrer oss for hva som skjer dersom en enslig blir utsatt for et uhell i områder uten mobildekning. Da kan du få problemer med å varsle. Det er spesielt med Trollstigen at det er stor trafikk på dag og ettermiddag, men stille om kveld og natt. Hvis en enslig bil kjører av vegen, så er det ikke sikkert at en får varslet, sier Bale.

Over Trollstigen er det store områder med dårlig dekning, eller områder helt uten mobildekning. Særlig dårlig er det på Valldal-siden.