Få andre kjenner fjellpartiet Mannen bedre enn Blikra. Han har fulgt Børa-Mannen-komplekset tett, som ble en del av kartleggingsprogrammet til NGU på slutten av 1990-tallet.

Må forbedre vannprosjektet

Nå har Blikra og NVE besluttet at det ikke blir nytt vanningsforsøk i 2018. Vanningsprosjektet må utvikles, og i en rapport ramser NVE opp hva som må forbedres:

  • vannmengdene økes mye og vannet fordeles over et større område.

  • større pumpekapasitet,

  • større diameter på slanger fra pumpe og opp til tanker

  • flere slanger går fra tanker/pumper og ut til Veslemannen

- Når kan dere gjennomføre et nytt og forbedret forsøk?

- Er det skrinlagt for alltid?

- Vi avviser ikke nye forsøk. Det vil alltid være nye situasjoner som oppstår.

Ny vanning vil koste 2,5 mill.

I rapporten framgår det at totalkostnadene for å få tilrettelagt et nytt forsøk med økt kapasitet vil være i størrelsesorden 2,5 millioner kroner.

- Er det stopp på grunn av kostnader?

Kan gi færre "røddager"

- Dere skriver i rapporten at «vi var langt fra å utløse et større skred, og at tilførselen var ikke nok til å opprettholde store hastigheter i fjellpartiet». Hvilke konsekvenser får denne erfaringen med vanningsforsøkene for varslingen av oransje og rødt?

- Generelt sett er det slik at både vannprosjektet og mye naturlig tilført vann gir ny kunnskap til oss som vi bruker i varslinger. Vi har sett at den nedre delen tåler mye. Men det er vanskelig å si spesifikt før vi er inne i ny situasjon, og vi har jo hatt avgrenset periode med rødt fra år til år. Det kan hjelpe oss til å korte ned periodene med rødt farenivå, sier Blikra, før han legger til:

Sjefgeologen sier at de fikk utslag – bevegelse – i fjellet da de tilførte vann.

- Men vi hadde større bevegelse naturlig enn det vi klarte med vannforsøket. Men grunnen til at vi ikke lyktes så godt med tilførsel av vann var at vi kom i gang seint på høsten, det ble kaldt og ganske dårlig vær.

To perioder med vannforsøk

Vanningsforsøkene ble gjennomført i to perioder sist høst: 2.-8. oktober og 12.-18. oktober.

- Dere vil ha sju ganger så mye vann inn i Veslemannen; er det realistisk?

- Det betyr at vi må oppdimensjonere ganske mye. Vi klarte å tilføre vann og fylle opp alle tankene der oppe, og da vi fikk en periode med tilførsel fra alle tanker, fikk vi større påvirkninger. Men vi klarte ikke å opprettholde hastigheten, det ble bare en «peak». Vi ser at vi må opp med dimensjoner på slanger og på pumper, og da blir det store kostnader.

- I utgangspunktet var det en test; vi måtte bruke utstyret som vi hadde allerede der oppe. Men vi brukte også ressurser for å få opp enda mer utstyr. Vi klarte oss ikke med det vi hadde.

Brukte én mill. på vanning

Han anslår at NVE har brukt vel én million kroner i 2017 på vanningsprosjektet på Mannen. Og det var for ansatte et meget krevende prosjekt, sier Blikra.

- Selv om vi hadde satt i gang et stort tiltak igjen, så garanterer vi ikke effekten om vi hadde fått fjellet ned. Vi ser at det er vanskelig å simulere den naturlige effekten med nedbør.

NVE hadde montert tre strekkstag for å måle bevegelser i Veslemannen. Sist høst var bevegelsene så store i fjellet, at alle tre ble ødelagt.

- Er det kritisk at strekkstagene er borte?

- Vi hadde tre strekkstag, som sto på rekke og rad, som fungerte som ett.

- Vi satser på å få på plass noe ekstra i fjellet av type strekkstag. Men det er ganske stor risiko å bevege seg ned for å montere dem, og det blir verre og verre for hvert år.

Han regner med nye bevegelser i Veslemannen til høsten, og med mulige påfølgende evakueringer og stengt jernbane.

-  Vi må forvente at det er en årlig sak, hvis ikke vi får en veldig tørr høst, sier Blikra.

Sauer evakueres under Mannen. Veslemannen. Foto: Evy Kavli