Det var fysioterapeut Margrete Ringdal som inviterte til fest utenfor Rauma helsehus. Først informasjon; deretter kaffe og kaker og muligheter for å prøve syklene; enten som passasjer eller som fører.

- I dag markerer vi starten på sykkelsesongen, og vi feirer at vi har vært så heldig å ha fått to rickshaw-sykler, sa Ringdal til de oppmøtte.

Rickshaw er en el-sykkel der to sitter foran og én sitter bakpå og er fører.

Hun takket alle som har bidratt:

  • Levi Bård Mikalsen var den første som etter en reportasje i Åndalsnes Avis meldte seg og gjennom spleis.no startet en innsamling der han fikk inn over 40.000 kroner

  • Grytten bygdekvinnelag sponset en halv sykkel

  • Hjerte- og lungeforeningen i Rauma la ned og ønsket å bruke 60.000 kroner - de kjøpte inn en thera trainer, et innendørs treningsapparat til helsehuset. I tillegg ble det kjøpt inn medisinsk utstyr

  • Rauma Energi sponset en el-sykkel

  • Isfjorden Helselag har gitt 46.000 kroner

- Det viktigste nå er at syklene blir brukt. Vi ønsker å få ut informasjon slik at folk får lyst til å bruke syklene, sa Ringdal.

- Med disse syklene kan folk med nedsatt funksjonsevne og -mobilitet få mulighet til komme seg ut på sykkeltur og få økt livsglede gjennom felles opplevelse av å suse av gårde og være tett på livet. Det gir nye og andre muligheter enn å trille tur med rullator eller rullestol. Kanskje vil dere kjenne at det blåser litt i håret og at dere får sommerfugler i magen når dere suser av gårde, sa Ringdal.

Hun har samlet på noen sitater og tilbakemeldinger fra eldre som hun har hatt med på sykkeltur: "Noe så artig!", "Tenk at vi får oppleve dette", "Det må være høyere makter som har ordnet turen for meg", er blant det hun har fått høre.

Ansatte og frivillige må ha en opplæring før de begynner å bruke syklene, mens pårørende kan ta med seg sine på eget ansvar.

Sykkelen har nok strøm til to mils sykkeltur.

En rickshaw koster rundt 60.000 kroner.

Rauma helsehus har fått to rickshaw-sykler i gave. Tirsdag var det feiring og sykkelturer for alle som ville. Foto: Per-Kristian Bratteng