Det var Norsk Tindesenter som i fjor søkte om midler fra Miljødirektoratet til å lage en informasjonsfilm som skal lære våre turister, både utenlandske og norske, hvordan man skal oppføre seg på tur.

– Vi fikk vel 500.000 kroner til filmprosjektet. En prosjektgruppe bestående av DNT, Statens Naturoppsyn og Nasjonalforvalter for reinheimen, valgte temaene, forklarer daglig leder i Norsk Tindesenter, Anita Vik Buckley.

I og med at pengene kommer fra miljødirektoratet, vil filmen distribueres over hele landet; på besøkssentre og nasjonalparker, men også til bedrifter og andre som ønsker en slik informasjonsfilm.

– Filmen er universell og viser hvordan man skal oppføre seg i naturen. Hvordan man skal ta vare på seg selv og naturen på best mulig måte, sier Bernitz.

Vi møter han, Raymond Aasen og en utvalgt skuespiller, Josefine Lossius, i den store mørke skogen ved foten av Trollstigen. Der skal de spille inne en scene med fokus på kasting av avfall i naturen – da særlig plastposer med hundebæsj.

– Det var ett av de temaene som prosjektgruppen kom frem til var viktig å få frem. Det ble valgt ut tre temaer totalt – fra en lang liste, forteller Bernitz.

De to andre temaene er valg av riktig fottøy på tur og viltvarding.

– Skotøyet som folk velger, kan på enkelte turer, som Prekestolen, være et stort problem og bidra til økt antall redningsaksjoner. For å illustrere det – og for å få riktig lys og stemning – filmet vi de scenene klokka fire om morgenen i bitende kulde, ler Bernitz.

Han forteller at de har hatt hjelp av mange statister som har stilt opp på mye rart.

– Når det gjelder viltvarding som det kalles, er kanskje ikke folk klar over faren ved å bygge varder overalt. Folk på tur følger varder i dårlig vær, og er det varder der det ikke skal være, kan man gå seg bort. Derfor er budskapet; ikke bygg varder.

Mye av filmingen er allerede gjort, og gutta tror at alle scener skal være ferdig innen mai måned. Da står redigeringen for tur.

– Det vil bli tre kortfilmer; infofilmer rett og slett. Men for at folk skal legge merke til det, må de ikke være gørr kjedelige. Derfor er filmene humorbasert, sier Bernitz.

Med seg på temaet har de også Thomas Dahle og en egen manusforfatter til to av kortfilmene.

Filmene vil, når de er ferdige, blant annet bli å se på infoskjermen på Tindesenteret.