Tirsdag for ei uke siden ble beslutningen tatt. Etter flere forespørsler måtte de bare gi opp det som så vidt har latt seg gjøre de sist fem-seks åra; å skaffe nok musikkstemmer til et korps på årets 17. mai.

– Vi manglet så mange stemmer, at vi ville skjemme oss ut hvis vi stilte med noen få. Så da må bygda ta det for det det er, sier Hovde.

– Jeg har aldri i min karriere opplevd at vi ikke kan spille på 17. mai. Jeg begynte i 1979 og da var vi 25-30 musikere som i alle år gikk rundt i bygdene. Den gang var det skole på Mittet, i Rødven, i Eidsbygda og på Torvika – da hadde vi med korpsmusikere fra hele Nordsida.

– Men de siste seks-sju åra var det slik at «Jeg blir med bare hvis vi kan gå én plass». Og det ble på Åfarnes.

I år gikk det ikke

Siden 2013 har de slitt med å få nok folk. Og i år gikk det ikke:

– Jeg har vært med i 39-40 år – det var nesten så jeg fikk tårer i øyekroken. Dette har betydd mye for meg, og det var en ordentlig nedtur da vi besluttet at vi i år ikke kan ha korps.

Han og Jan Arve Antonsen har likvel bestemt seg for å stille med hver si tromme i korpset; Hovde på skarptromme og Antonsen på basstromme.

– Jeg skal ikke presse meg på, men hvis folk mener det er bedre enn ingenting, så stiller jeg gjerne opp, sier Hovde.

– 17. maitog uten korps – hva er det?

– Hvorfor har det blitt slik?

– Det er manglende rekruttering. Det er ikke «in» lenger å drive med korps. Det er helt andre fritidsinteresser i dag enn på 70- og 80-tallet. Jeg ser at korps-Norge sliter – spesielt i bygdene.

Snu trenden

– Hvordan snu trenden?

– Si det... Ungdom i dag har for mye å drive med. Det er for mange tilbud, mener jeg. Og så er det mer hjemmesittende ungdom; når de ikke er på fotballtrening, så er det mange som sitter hjemme og trykker på data. Det har blitt en egen hobby, sier Hovde.

– Tror du at det har vært korpsmusikk på 17. mai for siste gang på Åfarnes?

Stiftet i 1952

Det var Rolf H. Johnsen som startet Homemstranda Musikkorps i 1952. Den gang foregikk alt på Holmemstranda ved Strandheim. Etterhvert på 50- og 60-tallet fikk også Rødven, Eidsbygda og Mittet besøk av korpset på 17. mai.

2016: De klarte også i 2016 såvidt å samle nok musikere til et korps, slik at det ble korpsmusikk i 17. maitoget på Åfarnes. Foto: Stein Siem