Ungdata-undersøkelsen ble lagt fram i Rauma på onsdag. Et omfattende tallmateriale ble presentert for mange ungdommer og for mange voksne som har sitt daglige arbeid som berører oppvekstvilkårene for barn og unge i kommunen.

En av de unge som var til stede var Thea Elise Gråberg som er elev ved Rauma videregående skole. Hun sitter også i ungdomsrådet i kommunen.

Seksuell trakassering er ett av forholdene det har blitt stilt spørsmål om og en problemstilling som har vært mye framme i den offentlige debatten det siste halvåret.

Thea Elise reagerer med overraskelse på tallene som kommer fram i undersøkelsen der over 40 prosent av elevene ved Rauma videregående skole forteller at de har blitt utsatt for ubehagelig seksuell beføling i løpet av det siste året. Fem prosent forteller at de har vært utsatt for dette mer en fem ganger i løpet av denne perioden.

– Dette tallet er veldig høgt og jeg ble overrasket. Dette har vært tabu å snakke om tidligere mens mange nå våger mer å si fra. Det er ikke flaut å si fra om dette lenger, sier Thea Elise og tror at akkurat det har påvirket tallene en del.

– Har du opplevd å «bli klådd på» på en ubehagelig måte?

– Ja, jeg har det, men det skjedde ikke her i Rauma, men på en konsert jeg var på.

– Ser eller opplever du ofte at slik type trakassering skjer der du er?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg registrerer lite av slikt.

– Tror du ikke på tallene som blir presentert?

– Jo, jeg gjør det, men omfanget overrasker meg. Jeg tror dette må skje mest på fest og tror ikke det skjer i andre sammenhenger som på skolen for eksempel, sier Thea Elise Gråberg.

Undersøkelsen forteller at 33 prosent gutter og 43 prosent jenter har opplevd seksuell trakassering og at tallet øker med åra på videregående. 14 prosent av guttene og 28 prosent av jentene har svart at de mot sin vilje har blitt befølt på en seksuell måte. Sju prosent av guttene og tre prosent av jentene flere enn seks ganger i løpet av det siste året.

Spørsmålene i undersøkelsen fanger opp ulike former for seksuell trakassering som beføling, verbal trakassering og ryktespredning.