RVS-rektor Eva Leergaard beklager at det bare var fem elever med ungdomsrett som søkte. Det var akkurat én elev for lite.

Dermed har fylkesutdanningsutvalget bestemt at det høsten 2018 ikke blir et førsteårskull med restaurant- og matfag-elever ved RVS. Og det får også konsekvenser for rekrutteringa til VG2 året etterpå.

– Trist og vondt

– Det er trist og det gjør vondt langt inn i sjela at vi ikke har nok elever til å starte opp, sier Leergaard, som har både elever og ansatte – og historien – i tankene når hun sier det.

– Det var denne skolen som startet med dette i 1969 – vi var den eneste skolen i fylket som hadde denne fagretningen. Men det er viktig å si at dette tilbudet forsvinner ikke for godt – det er bare for kommende skoleår.

Hun sier at de har forsøkt å markedsføre tilbudene ved RVS og fortelle om kompetansen skolen innehar.

– Men det er ikke nok. Vi må gjøre mer, og det har vi nå skjønt. Vi har fått et spark bak og må tenke nytt.

Nå jobber de sammen med næringslivsaktører for å få på plass to landsdekkende tilbud; bratt friluftsliv og caravantekniker. Bratt friluftsliv er i samarbeid med Erlend Siem og Høyden AS i Oslo. Og caravantekniker i samarbeid med Pål Amundsen og Kroken Gruppen AS.

– Det vi tidligere kalte tilkomstteknikk, har vi nå snudd litt på. Vi søker nå om landslinje i bratt friluftsliv. Dette er for ungdom som liker å klatre eller liker å være ute. Det vil være mye klatring i tau, men også å gå på ski eller på føttene i høyden – og det vil involvere klatring – samtidig som man får studiekompetanse.

– Caravantekniker er helt nytt etter initiativ fra Kroken Gruppen AS. Det er et nytt yrkesfag, det finnes ikke læreplaner i dette. Men dette har vi veldig tro på. Elever kan gå førsteåret på VG1 elektro – og velger så caravantekniker på VG2. Og så fullføres det med to års læretid, og da må vi ha bedrifter med på dette, sier Leergaard.

Fylkesutdanningsutvalget har i møtet like før påske samtidig besluttet at det i 2018/2019-skoleåret heller ikke blir tilbud om VG2 barne- og ungdomsarbeiderfag og VG2 automatisering ved Rauma videregående skole. Dermed står henholdsvis to og fem elever uten tilbud fra høsten.

Vedtaket i fylkesutdanningsutvalget kan få konsekvenser for ansatte på RVS. Men rektoren vil si lite om det:

– Vi prøver å bruke lærerne på andre områder og vil i størst mulig grad unngå overtallighet. Vi jobber nå med å se om vi kan sysselsette dem på andre områder, sier Leergaard.

Ordfører: Bra de ser muligheter

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad synes det er veldig trist at det ikke blir et VG1-tilbud i restaurant- og matfag fra høsten.

– Jeg håper inderlig at dette kan tas opp igjen året etterpå, for dette har vært en viktig og tradisjonsrik linje – det er dette som har vært Rauma videregående skole.

– Tilkomstteknikk har blant annet jeg jobbet tidligere med, vi har ikke lykkes så langt, men hvis man skulle komme i mål i ny runde, så er det veldig flott.

– Åndalsnes er jo Norges caravanhovedstad. Det er spennende hvis vi kan få ei linje som er landsdekkende. Det er bra at man ser muligheter, og ikke blir opphengt i tilbud som ikke går, sier Hustad.

Søknaden om de to landsdekkende sendes denne måneden, først til fylkesutdanningsutvalget. Et positivt vedtak går videre til utdanningsdepartementet for vurdering av årlig tilskott.