– UKM ga meg muligheter

Til høsten er Nora Elise Legrand Gjerdset utdannet vokalist og klar til å satse solo.
Nyheter

– UKM og Rauma kulturskole ga meg muligheten til å stå på scenen og blomstre i ung alder. Det å oppleve scenelivet på en slik proff måte, ga mersmak. Det var et godt miljø, og jeg fikk mange nye venner, sier hun over telefon fra Kristiansand.

Bachelor

Der studerer hun rytmisk utøvende musikk – vokal – på Universitetet i Agder. Det vil si at når hun til høsten er ferdig med bachelorstudiet, er hun proff vokalist.

– Det har mye å si å få starte på en arena som UKM, der man kan vise frem det man er god på. Jeg har stått mye på scenen på Rauma Kulturhus og det er det som jeg husker når jeg tenker tilbake på musikk i Rauma.

Nora Elise er oppvokst på Torvika, gikk ungdomsskolen på Åfarnes og tok musikklinja på Molde videregående skole. Hun ble tidlig med i Kulturskolen, men der spilte hun kun piano. På ungdomsskolen ble hun med i et band som en del av undervisningen.

Lærerikt

– Det var veldig lærerikt og jeg fikk en del kule muligheter, blant annet på storscenen under RaumaRock. Det var verdifullt for min utvikling, forteller hun.

Hun fikk også synge duett med Christian Ingebrigtsen i A1 under deres konsert på kulturhuset i 2010. Da var hun bare 15 år.

– Vi sang «In Love With An Angel» sammen og det var en helt sjuk opplevelse. Nå skal jeg jammen høre på den sangen når vi er ferdig. Lenge siden sist, sier hun og ler.

I studiet hun tar i Kristiansand, er det rom for mange forskjellige sjangre, som pop, rock, country og soul, men også jazz. Nora Elise har falt for bluegrass og country, såkalt «Americana», etter et nylig utvekslingsopphold i Tennessee.

Americana-frelst

– Jeg har nettopp kommet hjem og det var en helt fantastisk opplevelse. Ikke bare det å studere musikken, men det var så sykt ekte Amerika. Oppholdet ga meg perspektiver over hva som er viktig for meg og det utviklet meg både som menneske og musiker. Dit skal jeg tilbake, sier hun.

– Så nå går det i country?

– Jeg vil ikke begrense meg til begrepet country. Americana begrepet er mye mer variert; rootsmusikk, folk, soul, country og soul blandet sammen. Det gir meg mer rom.

Nora Elise skriver og komponerer sine låter selv og neste uke kommer hun til Rauma for å holde en konsert på Sødahlhuset. Der vil det ikke bli spesielt country.

Bandprosjekt

– Jeg har et prosjekt med et band, About You, som ikke fokuserer på country. Musikken vi spiller hører tydelig hjemme i en singer/songwriter tradisjon, og vi lener det mot pop og soul. Men man kan nok høre countrysjangeren i bakgrunnen, det er ikke å komme unna når jeg skriver musikk. Dette prosjektet er ikke fokusert på mitt navn, men når jeg blir ferdig på universitetet, blir det annerledes. Da blir det mitt navn – som soloartist. Og musikken vil bli inspirert fra USA.

– Når er du ferdig?

– Det er siste semester nå og hurra for det. Jeg gleder meg til å stå på egne bein. Jeg har valgt å ikke søke meg videre på masterstudiet enda. Jeg vet ikke om jeg skal ta det i Nashville eller i Norge. Men først vil jeg være utøvende musiker. Det er mange baller i luften nå så vi får se hva som skjer. Jeg elsker å undervise og for å fortsette med det, burde jeg ha en master. Men først må jeg kjenne på hvordan det er å stå på egne bein.

– Etter Sødahlhuset, er det flere opptredener i sikte?

– Vi begynner på vår norgesturné i dag, her i Kristiansand, faktisk, med bandet About You. Etter Sødahlhuset blir det Bergen med konsert på Hulen. Det blir veldig kult. Etter det blir det Østlandet, forteller hun.

– Hvilken artist henter du inspirasjonen fra?

– Chris Stapleton, en americanaartist med en utrolig sjelfull, skitten stemme. Han er den største artisten i industrien om dagen, og selger ut alle sine konserter på store arenaer. Jeg er stor fan og har alarmen på for å få kjøpt billetter til den neste konserten hans i Los Angeles.

Hun vil avslutte med å oppfordre unge til å bli med på UKM.

– En kjempefin opplevelse. Jeg fikk faktisk en forespørsel i dag om å sitte i fagjuryen i UKM her i Kristiansand. Litt artig, når jeg tenker tilbake at det var der det hele startet.