Første februar står progamlederen fra NRK P2, Sigrid Sollund, på scena i storsalen i Rauma kulturhus for å holde foredrag om hersketeknikker. Foredraget tar utgangspunkt i boka «Hersketeknikker. Nyttige og nådeløse.»

Sammentreff med #metoo

– Foredraget mitt vil ta utgangspunkt i boka, hvor jeg har eksempler på hersketeknikker. Både de jeg har opplevd selv i studio som programleder av Dagsnytt 18, og de som andre har fortalt meg om. Jeg vil fortelle folk hvordan de kan gjenkjenne hersketeknikker, hvordan de kommer til syne og hvordan man kan være oppmerksomme på den. Dette gjelder både i forhold, familier, i arbeidslivet og alle andre sammenhenger.

Hun sier at #metoo var et tilfeldig sammentreff.

– En skal vel være forsiktig med å kalle det et heldig sammentreff. Men det viser at det er et tegn i tiden, og at det er veldig aktuelt.

Da hun skrev boken snakket hun med over 100 mennesker om deres opplevelser av hersketeknikker. Hun snakket også med psykologer og personer som forsker på begrepet.

– Så jeg har med både profesjonelle og personlige betraktninger, og mange kommer med eksempler fra egne liv. Tanken min var å vise noen sammenhenger, om hvordan hersketeknikker blir brukt.

Opplever dem i studio

Som programleder av det prestisjetunge NRK P2-programmet Dagsnytt 18 har hun selv opplevd å få hersketeknikker brukt mot seg av deltakere i programmet.

– Men jeg opplever det også mellom debattantene. Da går det utpå å fjerne motpartens troverdighet og autoritet. Eller så forsøker man å tillegge dem motiver og meninger de ikke har, og så argumenterer man mo andre ting enn det som blir sagt. Alt i et forsøk på å vinne debatten.

Hun sier at som programleder er hun mest vant med å stille spørsmål, ikke med å være i dialog.

– Det er fortsatt litt uvant, men det er kjekt å møte folk, og ikke bare snakke til folk man ikke ser, fra et studio.

Hun har ikke konkrete planer om flere bøker.

– Men en kan ikke kalle seg forfatter når man bare har gitt ut en bok, kan man vel?