- Har ikke målt høgere hastighet enn nå

Målinger viser hastighet som tilsvarer 36 cm i døgnet.

  Foto: Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix

Nyheter

Søndag klokka 18 kom NVE med ny rapport om Veslemannen. Der skriver de:  "Fjellpartiets hastighet har økt utover dagen og er nå det på høyeste vi har målt med en hastighet som tilsvarer 36 cm/døgn i den mest aktive delen. Det har gått to relativt store steinsprang fra dette området de siste to dagene. Bevegelsene i nedre del er på 7 mm/døgn. Faregrad rød opprettholdes."

I den mest aktive delen av fjellpartiet i Møre og Romsdal er det registrert bevegelser i en hastighet som tilsvarer 36 centimeter per døgn, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en rapport søndag kveld.

Det har gått to relativt store steinsprang fra dette området de siste to dagene.

Bevegelsene i den nedre delen av fjellpartiet er mindre, på 7 millimeter per døgn.


- Et mindre parti er i stor bevegelse

Men det er ifølge sjefsgeologen, ikke stort nok.

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE sier til NTB at det er så mye bevegelser i det mindre partiet at det er riktig å varsle rødt farenivå.

– Det er såpass dårlig vær der oppe nå, så det er ikke aktuelt for oss å foreta vanning. Det er mye vind og umulig å komme opp i fjellet, sa Hillestad søndag.

I løpet av sist uke er det registrert bevegelser på 412 millimeter ved et målepunkt i den øvre delen. Bevegelsen har vært 138 millimeter i løpet av et døgn. Også ved et punkt lenger ned er det registrert økte bevegelser.


- Ikke kjekt sjøl om de er noenlunde forberedt

Ordfører Lars Olav Hustad om beboerne under Mannen.

Mildvær og regn fører til økt bevegelse, noe Hillestad sier man spesielt så i den forrige runden da NVE hevet farenivået til rødt.

– Med en gang det ble mer regn økte hastigheten, og med en gang vi tilførte vann fra vårt anlegg, økte den. Det er også en del snø der oppe nå, så med mye regn og snøsmelting øker faren for skred, sa Hillestad.

Hillestad sa det ikke er mulig å spekulere på hvorvidt det vil gå et skred fra fjellet.

– Det gjør det så klart vanskeligere for dem som bor under fjellet.


Rødt farenivå for Veslemannen- igjen

Beboerne under fjellpartiet har evakuert.