NVE har avsluttet vanningsprosjektet

...og snart får beboerne flytte hjem.

Lars Olav Hustad og Lars Harald Blikra lørdag formiddag på Horgheim.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Nyheter

Det kom fram på en pressekonferanse på Horgheim klokka 12 lørdag.


- Må ikke bli veldig mye kaldere...

Nøktern sjefgeolog om vinteren som har kommet på Mannen.

Det er fortsatt faregrad rødt, men bevegelsene i Veslemannen er avtagende, bare 8 cm/døgn, og dermed ble vanningsprosjektet i formiddag avsluttet i denne omgang.

- Vi ser avtagende bevegelser. Det er ei stor belastning for de evakuerte, og vi ønsker å avslutte prosjektet og ikke utsette dem for mer enn nødvendig. Men vi opprettholder rødt farenivå, opplyser sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE.


Tror beboerne snart får flytte hjem

Ordfører lettet, men også urolig for at situasjonen ikke er avklart.

Det er fortsatt en høg hastighet på fjellbevegelsene, og NVE ønsker å være sikker på at fjellet har stabilisert seg før en går tilbake til oransje farenivå.

- Vi visste at det var stor usikkerhet med et slikt vanntiltak. Men vi fikk så klare data i går kveld og i natt, at det var enighet i gruppa at det var riktig å avslutte det, sier Blikra.

Han vil ikke karaktrisere forsøket som mislykket:


Opprettholder rødt farenivå

Fortsatt store bevegelser i Veslemannen.

- Vi har pøst på mye mer vann enn det naturen sjøl klarer, og fremdeles står det der. Kanskje gir det oss så mye ny kunnskap at det er lettere for oss i en annen sammenheng ift varsling - nå er vi klar over hvor sterkt det faktisk er og at det kanskje blir mindre evakueringer i framtida. Det kan være noe av det positive med de tegnene og den kunnskapen vi har fått.