Kartleggingen av støynivået i to av barnehagens tre avdelinger, er bestilt av barnehagens leder, Greta Grøtta. Det er Stamina Helse som har utarbeidet rapporten som konkluderer med at støynivået på de to avdelingene overskrider nedre grense for når det bør settes i verk tiltak. I rapporten står det at dette er støynivå som kan gi stressrelaterte helseplager over tid.

Kan gi hørselsskader

Målingene registrerte også tre tilfeller av smell som er så høge at de kan gi hørselsskader. Disse lydene var registrert under frileik på den ene avdelinga. Stamina skriver at det er vanskelig å vite om disse smellene er reelle fordi det er usikkerhet knyttet til bruk av dosimeter som målemetode. Dunk i mikrofonen kan være typisk feilkilde. I rapporten står det også at erfaringer viser a det er vanskelig å holde støynivå under 70 dB i barnehager. Målingene i Leiktun viser at under den mest støyende timen i barnehagen, er verdiene oppe i 75 dB for avdelingen Furua og 73 dB på avdelinga Rogna. Målingen er gjennomført under frileik inne. Hele kartleggingen er gjennomført i perioden 28. til 30. mars i år, og resultatet er gjort kjent for barnehagen i mai. Barnehagens leder, Greta Grøtta forteller at de har gjort enkle tiltak, som de ansatte opplever har hjulpet en del.

Har gjort enkle tiltak

– Det er enkle ting som å legge filt under voksduken, ta knotter under stoler og i dører. Det er lagt en del tepper på golv, og så er vi rett og slett mer ute, sier hun og legger til:

– Det er nok en del tiltak som burde vært gjort som koster en del. Men vi vet jo ikke hva som skjer med oss framover. Leiktun er skjøvet helt ut av alle planer, og Måndalen er nå prioritert. Samtidig så er det grenser for hvor lenge vi kan leve med støyen.

– Støyrapporten har et arbeidstakerperspektiv. Hva tenker du om at også barna lever i støyen?

– Det er ikke bra, vet du. Heldigvis hjelper de fleste tiltakene både barn og ansatte.

– Er det verre støy i Leiktun enn i andre barnehager?

– Det er sikkert verst i de eldste barnehagene. I nye er materialvalget mer egnet, svarer Grøtta som har sendt rapporten til Arbeidsmiljøutvalget.

Hun sier barnehagen heller ikke har personalavdeling, møterom og arbeidsplasser til personalet som det nå er krav om.