Farenivået på Veslemannen heves

Med farenivå gult intensiveres overvåkinga av fjellpartiet.

Veslemannen har beveget seg opp mot én meter i året. Nå har den fått fart på seg igjen. .  Foto: Øystein Talberg

Nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kom tirsdag med varsel om endring til gult farenivå for fjellpartiet Veslemannen. De skriver i varselet at bevegelsene den siste uka har økt gradvis. Hastigheten er om lag 9 mm i døgnet i øvre del av området. Som følge av dette heves farenivået og dermed intensiveres overvåkingsrutinene.


NVE gjør seg klar for å bruke vann på Mannen

Når det etter alle solemerker igjen blir rødt farenivå for Mannen i Romsdalen, skal store mengder vann bidra til at deler av det ustabile fjellpartiet raser ut.

 


Veslemannen er en avgrensa del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Ifølge NVE ligg området på mellom 1.100 meter og 1.200 meter over havet. Den årlige bevegelsen til Mannen er opp mot to centimeter i året, har Veslemannen beveget seg opp mot én meter i året.


Fakta om Mannen
  • Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.
  • Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.
  • Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.
  • Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.
  • I oktober i 2014 ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg.
  • Også i september 2015 og august 2016 var det evakuering da farenivået ble hevet til rødt.
  • Neste gang folk evakueres er planen å sprøyte vann inn i sprekkene i fjellet og på den måten få den øvre delen til å rase ut.


Klinge: - Uhaldbar situasjon

Senterpartiets Jenny Klinge ber regjeringa ta grep når det gjeld Veslemannen.- Alle ønsker at fjellet skal rase

Til tross for reaksjoner, vil ikke Rauma Energi fjerne annonsen.