Programlederen for NRK-programmet Sommeråpent ankom med Sommertoget i pøsende regnvær og ikke så mange plussgrader. Men det satte ingen demper på stemningen.

– Jeg har pakket feil klær, men har fått låne noe tøy fra andre. Kanskje jeg finner meg noe på brukthandelen på torget her, smiler hun og henter lommeboka.

#returmedmening

Vi tar henne med til loppemarkedet #returmedmening, der gammelt fjellutstyr er blitt samlet inn og selges til inntekt for barn som er pårørende til noen med kreft. Pengene som kommer inn skal gå til en egen liten festival for barn; et samarbeid med fjellfestivalen og pårørendegruppa i Kreftforeningen.

– Jeg har hatt en seks måneders shoppe-stopp nå, der jeg bare tillater meg selv å handle brukt. Jeg har fremsnakket det med bruktklær såpass mye at jeg får veldig mye klær tilsendt. Jeg sitter på veldig mye. Men det er jo noe jeg er en forkjemper for, sier hun.

– Men hvordan er det å tilbringe dagene på et tog ?

– Det er bare helt fantastisk. Vi klarer nesten ikke å jobbe, men løper fra vindu til vindu for å få med oss fossefall, utsikt og folk som vinker og hilser toget når vi kjører forbi. Jeg blir ydmyk i forhold til det landet vi bor i. Det står jo folk overalt – noen steder har nok folk brukt mange timer på å komme frem. Da er det viktig at vi viser oss, sier hun.

- Terapi å kjøre tog

Det er også terapi å kjøre tog, mener hun.

– Det er deilig å se landskapet fare forbi. Det er intense kontordager og det å slippe å se inn i en hvit vegg, er godt for hodet. Jeg anbefaler alle som kanskje skal skrive en bok eller noe; sett deg på en lang togreise.

Skavlan har vært på Åndalsnes før.

– Ja, det var for fire somre siden. Jeg bodde på Romsdal Lodge og fikk med meg både Romsdalseggen og Kongen. Jeg var heldigere med været da og jeg er glad for at jeg har sett fjellene i finvær også. Men det er flott nå også. Dramatisk med tåke, synes jeg.

– Så du har et godt forhold til fjell?

– Ja, jeg har en aktiv venninnegjeng som drar meg med.

– Hva med fjellklær?

– Jeg er ikke så opptatt av det. Jeg ønsker ikke å bruke mange tusen på slikt. Derfor er det greit å kunne kjøpe brukt. Jeg vet heller ikke hva som funker og ikke, av fjellutstyr. Men jeg kunne tenkt meg en gammel slitt anorakk eller sekk. Det ser kult ut.

– Skal du på noen tur her denne gangen?

– Nei, der blir det ikke tid til. Det er vel det vi savner på denne turen; mer tid til å kunne se oss omkring. Det blir veldig mye stillesitting i løpet av dagen.

Sødahlhuset på TV

– Hva kan folk forvente seg av programmet herfra i kveld?

– Da skal vi prøvesmake «Kraftkar»-osten og hilse på noen damer på Sødahlhuset som lager mat av den osten. Så blir det utdeling av årets fjellgeit. Kveldens program vil også være den eneste sendingen som vil gi publikum innblikk i hele prosjektet; hvordan vi jobber og hvordan det ser ut i toget. Og så skal vi selvsagt snakke litt med begge sjefene som er med på denne togturen; NRK-sjefen og NSB-sjefen, forteller hun.

Det ble ingen brukthandel, men hun fikk møte Ida Siem – en av dem som står bak loppis-initiativet og det ble et hyggelig gjensyn. De hadde truffet hverandre sist Skavlan var på besøk.

– Et flott initiativ, mente Skavlan.