Fredag tok han imot Høyre-topper som kom for å bli orientert om hva HV11 driver med. Torsdag i neste uke venter det besøk av blant andre Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet. KrF har også bebudet sin ankomst i nær framtid.

– Det er jo slik det er når det snart er valg, men det er positivt at de vil komme. Vi er stolte av å vise fram leiren vår og vi stiller opp for vi synes det er ok at politikerne får vite mest mulig om oss. Møtet på fredag var et veldig bra møte. Vi fikk vist fram viktigheten av et distrikt mellom Trondheim og Bergen. De fikk se med egne hva vi planlegger og de fikk ei befaring i leiren og fikk se bygningsmassen vår. Jeg tror politikerne fikk nyttig informasjon, sier distriktssjef Jon Arvid Svindland.

– Hvilken informasjon har til ikke kommet godt nok ut, spesielt til politikerne?

– Jeg tror kanskje det har vært mye ensidig fokus på vakt- og sikringsoppdragene som heimevernet skal gjøre. For totaliteten av hva vi skal gjøre et ganske mye mer omfattende, svarer distriktssjefen og nevner territoriell overvåking som ett av flere eksempel.

– Støtte til alliert mottak, det er også krevende og viktig. Det skal vi trene skarpt på neste år i forbindelse med NATO-øvelsen. Sivilmilitært samarbeid er en annen viktig del. Oppgavene som heimevernet skal være i stand til å bidra med er ganske mange, sier han videre.

Lokalkunnskap som etterretningsevne

I møtet med Høyre-politikerne og rådgivere, trakk han også fram viktigheten av lokalkunnskap.

– De med lokalkunnskap vet hva som er normalsituasjonen og kan tidlig oppdage om noe ikke er som det bruker. Sånn sett har vi en formidabel etterretningsevne.

Stabssjef/NK i HV11, Ivar Hatlelid trakk også fram det gode samarbeidet med politiet, som noe han mener ikke er kommet godt nok fram.

– Vi har kanskje ett av de beste samarbeidene med politiet i Norge. Vi har trent jevnt sammen de siste ti åra, sa han i møtet.