Lover å kjøre ut lørdagsavisene

Og Samferdselsdepartementet bekrefter løsningen.

Kvikkas lover å kjøre ut lørdagsavisene.  Foto: Ellinor Rørvik Lothe

  • Selskapet er, siden liberaliseringen av postmarkedet ved lov om posttjenester i 2016, totalleverandør av posttjenester.
  • Norpost har 10–15 prosent markedsandel i Norge når det gjelder uadressert post.
  • Onsdag ble selskapet erklært konkurs.
Nyheter

Onsdag ettermiddag kom meldingen om at Norpost er konkurs. Det er Norpost som har distribuert lørdagsaviser, blant annet Åndalsnes Avis, på oppdrag fra Kvikkas.

Omstridt

Kvikkas overtok distribusjonen av lørdagsaviser etter en omstridt anbudskonkurranse sist høst. Posten tapte konkurransen, men misnøyen har vært stor med måten Kvikkas og Norpost har håndtert oppdraget på.


Fredag sendte Kvikkas ut en pressemelding, signert daglig leder Stig Kleive, der det kunngjøres at de overtar Norpost-boet og «redder mange hundre arbeidsplasser i distriktene».


Garanterer avislevering lørdag

Departementet forsikrer.

 

Overtakelsen skjer umiddelbart, og Kvikkas lover at distribusjon av lørdagsavisene skal gå som normalt allerede denne uka.

Bekrefter

Avtalen er nå bekreftet at Samferdselsdepartementet.

– Jeg er svært glad for at det nå er funnet en løsning som sikrer over 700 arbeidsplasser og som samtidig sikrer levering av lørdagsaviser, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Han konstaterer at etter noen oppstartsproblemer har Kvikkas levert stadig bedre, og forventer at selskapet leverer i henhold til kontrakt også i tiden fremover. Ifølge Nationen har Norpost levert 47.000 aviser hver lørdag.

I et møte med Mediebedriftene (MBL) torsdag bekreftet også samferdselsdepartementet at avisleveringen vil gå som normalt.

– Departementet forsikret oss om at lørdagsavisene vil bli levert på lørdag. Vi tar departementets forsikring til etterretning. Vi har etterspurt dokumentasjon vedrørende Kvikkas’ planer og tiltak, men har ikke fått dette, sa Randi S. Øgrey i MBL til NTB.

Turbulent

KrFs Hans Fredrik Grøvan i transportkomiteen på Stortinget er kritisk og viser til at saken ikke bare berører abonnenter som er misfornøyde med at de ikke får lørdagsavisen slik de skal. Turbulensen rundt innføringen av et nytt distribusjonsopplegg har indirekte også ført til færre abonnenter og dermed inntektstap for lokalaviser, påpeker han overfor NTB.

KrF-representanten viser til at selskapet både sitter med nødvendige ressurser, mannskaper og kompetanse, noe som burde gjøre det mulig å finne en løsning.

– Dette handler om folks hverdag og livsgrunnlaget for viktige mediebedrifter utover hele landet, fremholder han.


Norpost AS