- Tine-tabbe bidrar til kroppspress

Denne våren sender Tine ut over 100.000 T-skjorter til barn og ungdom som løper Tinestafetten. Men nå mener flere at skjortene er så små på størrelsene, at de bidrar til kroppspress.

Tonje Viveka Venås (15) med T-skjorte i størrelse L.  Foto: Privat

  Foto: Privat

  Foto: Privat

Nyheter

- Det er ikke rart at det er kroppspress når det er slike størrelser, sier Tonje Viveka Venås (15), som deltok i Tinestafetten tirsdag. Hun bruker vanligvis størrelse 36/38.

Men T-skjorta i størrelse L som hun skulle løpe med i Tinestafetten var trang både i ermene, over brystet og rundt hoftene.

- Jeg kom meg inn i den. Men den var ikke noe behagelig å ha på. Alle reagerte. Det er jo nesten som å ha på seg en kondomdrakt. Det er jo ikke plass til å puste, sier hun, og mener de små størrelsene gjør noe med ungdom: - Mange har nok den tanken; er jeg virkelig så tjukk? Skal det virkelig være slik at en skal være "small" hele livet?

Stevneleder: - Flaut!

I den landsomfattende Tinestafetten er mer enn 106.000 skoleelever påmeldt. I verdens største stafett får elevene ei T-skjorte, som de skal løpe i, samt utdelt drikke etterpå.

Tinestafett-sesongen startet tirsdag - i Måndalen deltok mer 200 elever fra alle skolene i Rauma.

Se også: Stor bildeserie fra Måndalen stadion

- Rett og slett flaut, sier Hanne Waksvik Hustad, stevneleder for Tinestafetten på Måndalen stadion, om T-skjortene. - Dette er kroppspress, rett og slett. Disse large-størrelsene i ungdom som skal passe en stor 9. klassegutt, passer en 8-9-åring. Mange i dag måtte komme og få nye skjorter. Vi måtte bruke arrangør-t-skjorter med voksenstørrelse for at de i det hele tatt skulle få skjorter å springe i. Men vi hadde selvfølgelig ikke nok, sier hun.

- Dette er ikke god reklame for Tine, når det ender med at flere hiver skjortene i søpla. Da jeg skulle plukke søppel etter arrangementet, så jeg at flere hadde kasta sine drakter. Og noen ville ikke ha dem. Men jeg tok dem med meg. 10. klassingene skal på klassetur til Bulgaria, der de skal besøke et barnehjem. Ungene der kan få skjortene som er for små, sier Hustad.

Hun hevder hun i flere år har tatt opp dette med Tine, uten at det er blitt bedre.

Mor: - Usunne verdier

Wenche Åsegg Moen er mor til Tonje Viveka Venås. Hun postet tirsdag ettermiddag en melding på sin egen Facebook-vegg, men også på Tines Facebook-sider, der hun skriver at "Årets skjorte er inspirert av OL i Rio, skriver TINEstafetten på sine sider. Den er ikke inspirert av fløte og TINEsmør, ihvertfall."

Til Åndalsnes Avis utdyper hun: - Jeg har tre jenter som alle har vært med på Tinestafetten i alle de år. Hvert år har vi irritert oss over dette. Og nå er det minstejentas tur – hun som kanskje har den mest A4-kroppen av dem alle. Når det ikke engang er plass til henne, så er det mange som ikke får plass.

Hun mener Tine med T-skjortene signaliserer usunne verdier, når de deler ut T-skjorter i altfor små størrelser.

- Det må være en del ungdom som kommer hjem i dag og har en del tanker i hodet som de ikke burde ha. Det bør ikke være slik, mener Moen.

Tine: Vil vurdere tilbaketrekking

Pressevakt i Tine, Sverre Stenseng, sier at han fikk høre om dette tirsdag ettermiddag - ti minutter før Åndalsnes Avis snakket med ham.

- Vi ønsker ikke å bidra til kroppspress med T-skjortene. De skal være hyggelige å ha og å kunne bruke, sier Stenseng. - Men problemstillingen er at vi har laget for små T-skjorter. Det vil vi gjøre noe med til neste år.

- Så dette er noe dere beklager?

- Det er klart vi beklager hvis vi har delt ut altfor små T-skjorter.

- Hvor mye for små er de?

- Det vet jeg ikke. De er laget for ungdom.

- Vil dere trekke tilbake T-skjortene – eller la det passere?

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå. Vi skal i alle fall gjøre en bedre jobb til neste år.

- Hvis dette bidrar til kroppspress – er ikke det så alvorlig at dere bør trekke dem tilbake?

- Det kan det være. Men det har vi altså ikke tatt stilling til. Det blir gjort en vurdering om vi skal trekke tilbake og sende ut alt på nytt, sier Stenseng.