Jeg var en tur på Aksla på lørdag og så på Romsdalseggenløpet. Flott arrangement og mange glade, hyggelige folk.

Da jeg kom til Nebba tenkte jeg å nyte dagen og ta en sopptur litt utenfor allfarvei. Men jeg mistet lysten på det ganske fort. Det lå dopapir overalt. Pent brettet sammen som vi damer gjør når vi går på do i Guds frie natur.

Sorry damer, men det er nok vi som må ta på oss skylden får alt dopapiret. Mannfolk klarer seg stort sett uten når de må tømme blæra. De fleste bruker mellom 5 og 9 timer på turen fra de drar hjemmefra og til de er nede. I løpet av den tiden vil de fleste av oss være nødt til å gå på do.

Jeg har gjort et meget enkelt regnestykke, ikke basert på vitenskapelige tall, men likevel tankevekkende og ikke helt urealistisk. La oss si at det går 20.000 over Romsdalseggen i år. Halvparten, 10.000, er damer. 20% av de går ikke på do eller bruker ikke papir. 8.000 må på do underveis. Vi venter til vi er kommet ned i skogen, for vi liker jo å ha et tre og gjemme oss bak. Viss hver av oss bruker 40 cm dopapir blir det 3.200 m med dopapir i skogen på vei ned fra Aksla hvert år. Det er ganske mye. Og det er nå en gang slik at man ikke putter papir med tiss i lomma, selv om det er ønskelig at alle tar med seg søpla si.

Til neste år kommer det også en Via Ferrata rute og enda flere folk. Romsdalseggen og Aksla har blitt masseturismen lekegrind. De aller fleste som går der synes det er en stor opplevelse, selv om det er mye folk. Det er i og for seg helt greit at masseturismen i fjellet er samlet på et område. . Vi som ikke er så glad i å gå i kø går andre steder. Men forsøpling er noe som angår oss alle.

Det er ingen tvil om at Romsdaleggen skaper positive ringvirkninger for reiselivsbransjen og kommunen for øvrig. Men noen må ta ansvar for å få satt opp en do som kan tømmes. Det er riktignok en do på parkeringsplassen i Vengedalen, men det er ikke der problemet er størst. Jeg har stor tro på at Reiselivsbransjen, Rauma Kommune og DNT ser problemet og vil gjøre noe med det. Ikke vent for lenge – det er ganske ekkelt mange steder.

TANKER OM DOSATSING PÅ AKSLA (Se mulighetene, ikke begrensingene)

1. La doen bli en attraksjon i seg selv

2. Få en arkitekt til å tegne en moderne liten utedo, som passer i terrenget.

3. La doen ha utsikt mot Trolltindene.

4. Doen tømmes av helikopter noen ganger i løpet av sommeren. Det gjøres på Fannaråken, så det må kunne gjøres her også.

5. Doen må se skikkelig ut med papir og antibac.

6. Man må ansette en person for å ha tilsyn med doen mandag og fredag. Fylle på papir og antibac og se til at det er rent og pent der.

7. Det må settes opp små fine skilt underveis på Romsdalseggen som forteller at det er en flott do på Aksla, og at folk ikke må kaste papir i naturen.8. Sats på å lage Norges fineste do på fjellet. Dette er nødt til å bli en suksess både for folk og natur.

Solveig Indrebø