Politisk pasifisme er den sikre oppskrift på et «lame» demokrati. Hei, du som ikke bryr deg om politikk. Du som syns at politikk er dørgende kjedelig. Du som rett og slett syns at politikk er lame. Du driter vel i å stemme ved valg også. Ja, jeg mener deg, ja. Leser du nå? Det håper jeg virkelig, for nå skal jeg fortelle deg en hemmelighet.

La oss ta det fra scratch. Politikk handler om fordeling av goder og byrder og styring av sosiale forhold i samfunnet ved bruk av makt. Det er skoleglansdefinisjonen. 6’er-svar. Veldig teoretisk, tørt og kjedelig.

Men vent litt. Makt handler om å oppnå egne mål uten å ta hensyn til andres interesser og verdier. Har du makt så kan du tvinge andre til å gjøre som du vil, selv om det ikke er det de vil. Høres farlig ut, ikke sant?

Svaret er ja. Makt ER farlig. Men ikke alltid. I Norge har vi noe som heter et demokrati. Et ganske kult begrep bygd opp av de greske ordene demos, som betyr folk, og kratia, som betyr styre. På godt norsk kalles det et folkestyre. Du har nok hørt det før.

Fortsatt kjedelig? Men vent litt. Demokrati vil si at folket sitter med makten. Folket er deg og meg. Folket er mannen i gata. Det er VI som bestemmer. Vi velger representantene våre til «’Tinget», de vi digger fordi de mener det samme som oss.Det at makten ligger hos folket er ikke en selvfølge. De som kjemper på frontlinja for disse partiene, de som kjemper om makta, trenger stemmer. De trenger støtte fra oss, folket. Det er derfor de setter opp stand i sentrum, hanker inn tilfeldige folk på gata og besøker skoler. Det er derfor de tar debatter, og det er derfor de har ungdomspartier og støttemedlemmer som kjemper frem sine hjertesaker.

Hvis ingen av oss krangler om hvilke lover og regler vi skal ha, hva vi skal bruke pengene på, om og hvor vi skal bygge veier, tuneller, broer, vindmøller, vannkraftverk, strømlinjer, hva slags skoler, barnehager og lærere vi vil ha, hvilke fritidstilbud vi ønsker, hvor godt kollektivtilbud vi skal ha, hvilke miljøtiltak som skal innføres, hvor godt sikkerhetsnettet skal være når vi blir syke og gamle eller når vi skal ta imot flyktninger, og så uendelig mye mer som kanskje engasjerer DEG tusen ganger mer - hvem skal da bestemme? Det blir de som får stemmene av de få av oss som gidder å gå til stemmelokalene. Driter du i å stemme så lar du andre bestemme over deg. Da lar vi regjeringsmakten – partiet/partiene som sanket flest av de få stemmene, bruke makten sin til å bestemme over livene våre, og ikke minst ditt!

Kunne du ikke stemme under kommunevalget i 2015, og kan du heller ikke stemme i 2017? Meld deg inn i et ungdomsparti! Er det mange nok av oss som mener det samme så slår vi oss sammen i et team. The more the merrier. Har du noe du brenner for er det alltid et parti for deg, enten det heter Rødt eller Fremskrittspartiet. For Guds skyld, engasjer deg! Det er sosialt og ikke minst lærerikt!

Politisk pasifisme er den sikre oppskrift på et «lame» demokrati. Det var hemmeligheten. Du som syns at politikk er lame - håper jeg ser nettopp DEG ved stemmeurnen i 2017!

Vanja Kristin Talberg Rydjord (19),

styremedlem Nordmøre- og Romsdal FpU.