Vi som jobber i vannbransjen har viktigheten av vann og vannbehandling som vårt hovedfokus hver dag, 24 timer i døgnet gjennom hele året. Rikelig med naturlig vann, oppbygging av vann og avløpsinfrastruktur med innlagt vann og avløp i alle boliger, gjør at de fleste tar dette som en selvfølgelighet hos oss. Det er forståelig.

Som mennesker har vi forskjellig oppfatning av hva som er viktig i livet. Det er det vi kaller verdier. Noen verdier oppdages ikke før de er borte. Så hva hadde skjedd med oss og vår hverdag om vannet ble borte? Det er konsekvenser vi nesten ikke kan forestille oss.

Hver dag leveres det millioner av liter rent drikkevann fra våre vannverk og ut til abonnentene. I gjennomsnitt bruker hver enkelt av oss ca. 200 liter vann per døgn. 20 bøtter med 10 liter vann kan gi et synlig bilde av forbruket vårt. Dette vannet bruker vi til drikkevann, tannpuss, toalettbesøk, bad og dusj, matlaging, oppvask, klesvask, etc.

I tillegg kommer vannforsyningen til sykehus, helsehus, skoler, barnehager, spyling, vanning, husdyrhold, industri. Vi trenger vann til det meste. Vann flyttes gjennom kilometer med ledningsnett, som vi ikke kan se, via pumpestasjoner og høydebasseng som må være av en slik beskaffenhet at det rene, friske vannet når ut til alle abonnentene.

Etter bruk sendes vannet via nye kilometer med avløpsledninger og pumpestasjoner til renseanlegg som skal bidra til å ta vare på nærmiljøet og små og store innsjøer, slik at vi kan bruke disse til rekreasjon - bade og hygge oss på fritida vår. Vannbransjen i Norge er pålagt streng kontroll og oppfølging av vannforsyningen og avløpsbehandlingen gjennom lovverket, og vi følges tett opp av tilsynsmyndigheter. Det er noe vi alle kan være glade for.

Rent vann er den viktigste ressursen vi mennesker har tilgang til - uten rent vann kan vi rett og slett ikke leve. Rent vann kan imidlertid ikke tas som en selvfølge hos oss heller. Klimaendringer, vedlikeholdsetterslep og mangel på VA-faglig kompetanse er dessverre situasjonen for vannbransjen i hele Norge. Dette er store utfordringer som krever innsats fra flere hold. Politisk engasjement, tilstrekkelige ressurser, teknologiske løsninger og kompetent personell er helt nødvendig for å sikre framtidige vann- og avløpstjenester i Norge.

Det er viktig for oss alle at kommende generasjoner får forståelse for rent vann som ressurs, og fatter interesse for dette spennende fagområdet - et fagområde med svært viktige, interessante og store utfordringer for oss i Norge, men ikke minst for resten av verden. Uansett utbedringsbehov hos oss er vi i vår del av verden ufattelig privilegerte. I verden for øvrig er det ca. 780 millioner menneskene som mangler tilgang til trygt vann, sanitære fasiliteter og hygiene. Mangel på trygt vann fører til at mer enn 3,4 millioner mennesker dør hvert år, eller ca. 9300 mennesker hver dag. For de fleste av oss er disse tallene ubegripelig høye.

Nå kan vi alle være med på å gjøre en forskjell. Med små midler utretter organisasjoner store endringer for noen. De gir liv. I år er det Kirkens nødhjelp som gjennom TV aksjonen kan utrette en enorm forskjell med vår hjelp. Målet er å sikre varig vannforsyning til av godt vann til 1 mill mennesker, fordelt på åtte land.

Søndag 19. oktober går årets TV-aksjon av stabelen. Da kan vi vise solidaritet med de som ikke har det gode vi tar for gitt. Vi i vannbransjen oppfordrer alle til å gi så det kjennes slik at Kirkens nødhjelp kan lykkes i arbeidet med å skaffe vann til minst 1 million mennesker. For 200 kroner kan et menneske få trygt vann et helt liv.

Vannverkene i Rauma kommune støtter TV-aksjonen 2014 «VANN FORANDRER ALT»!

Leif K. GrandeRepresentant fra vannbransjen i Rauma kommune